Omstartslån


Att man har samlat på sig flera mindre lån och krediter är inte ovanligt. Ofta är det hög ränta på dessa och det kan bli stora summor att betala varje månad. För att få koll på din ekonomi och dina skulder kan det vara en bra idé att samla dina dyra lån i ett så kallat omstartslån. Ett sådant lån innebär att du kan få ner din ränta samtidigt som det blir enklare att betala av varje månad. Det finns också många fler fördelar med ett omstartslån.

Även om du har betalningsanmärkningar finns det möjlighet till ett sådant lån eller ett saneringslån. Istället för att bara se betalningsanmärkningarna kikar kreditgivare då på din betalningsförmåga både nu och en tid framöver. Det finns även de kreditgivare som godkänner ett omstartslån trots skulder hos Kronofogden, ofta är det då kreditgivaren som betalar direkt till skulder hos Kronofogden och du ser inte pengarna på kontot.

Omstartslån – Introduktion

Om du har flera mindre lån och krediter brukar oftast dessa vara ganska dyra, eftersom de vanligtvis har en hög ränta. Genom att samla dessa lån och krediter i ett omstartslån har du möjlighet att få en lägre ränta. Dessutom brukar det vara enklare att hålla koll på endast en betalning varje månad istället för flera.

Kreditgivare har olika krav och villkor för omstartslån. Enklast är det att ta hjälp av en jämförelsesajt för att se vilka erbjudanden du kan få. Dessutom brukar det bara vara en kreditupplysning som görs, vilket inte påverkar ditt kreditbetyg speciellt mycket.

Omstartslån utan säkerhet eller bostad

När det handlar om större belopp begär nästan alla kreditgivare att du använder någon form av säkerhet mot omstartslånet, vVanligtvis är det en bostad där man bakar in lånen i bolånet. men du kan också få använda en personlig borgen. Om du använder en borgensman är det viktigt att den personen har en bra ekonomi så kreditgivaren känner sig trygg med att lånet kommer att betalas tillbaka.

Vill du ändå ha ett lån utan säkerhet är det möjligt men ofta är beloppen lägre och räntan högre. En bra tumregel är att inte låna högre än 600 000 kr när du vill ha ett omstartslån utan säkerhet eller utan bostad som säkerhet. Du kan max låna upp till din årsinkomst, dock är det möjligt att låna dubbelt din årsinkomst men räntan kan då bli lägre.

Omstartslån med betalningsanmärkningar

Att låna pengar när du har betalningsanmärkningar blir svårare, men inte omöjligt. Mycket blir svårare med anmärkningar som att hyra en bostad eller köpa något på avbetalning. Många kreditgivare godkänner inte ansökningar där det finns betalningsanmärkningar men vissa gör det. De kollar då på din betalningsförmåga som den ser ut just nu och eventuellt kommer se ut framöver. Väljer du dessutom att använda något som säkerhet mot ett omstartslån blir det också lättare att få det beviljat.

Har du skulder hos Kronofogden finns det också möjlighet att få ett omstartslån. Kreditgivaren brukar i de flesta fall begära att lånet ska användas för att betala av skulderna och ofta är det kreditgivaren som betalar skulderna direkt. Du ser alltså inte pengarna på kontot utan lånet betalar direkt av dina skulder hos Kronofogden.

Fördelar med omstartslån

Det finns flera fördelar med att samla dina dyra lån och krediter till ett omstartslån. Inte minst den psykologiska effekten av att ha bättre koll på sina skulder. Det kan kännas stressande och påfrestande att varken ha koll eller känna att du bara betalar och betalar men det händer ingenting. Följande fördelar finns det med omstartslån:

 • Du har en betalning varje månad istället för flera
 • Du kan få en lägre ränta eller också en lägre månadsbetalning
 • Du kan få ett bättre kreditbetyg på lång sikt (färre lån och även outnyttjade krediter kan ge dig ett bättre kreditbetyg)
 • Du kan få ett bättre psykiskt välmående genom att känna större kontroll över din privatekonomi

Kreditupplysningar och förbättra ditt kreditbetyg

Alla kreditgivare är skyldig enligt svensk lag att göra en kreditupplysning när du ansöker om lån. Skillnaden är vilket kreditföretag de väljer att utföra kreditkontroller hos. Använder de Upplysningscentralen skapas en förfrågan varje gång som en kreditupplysning sker, har du för många av dessa blir det bland annat svårare att få ett lån. Använder kreditgivare något annat kreditföretag som exempelvis Bisnode eller Creditsafe påverkar inte detta ditt kreditbetyg. För att få en bra ränta och villkor är det första du kan göra att förbättra ditt kreditbetyg. Hur förbättrar du det då?

 • Dina UC-förfrågningar bör du låta sjunka till antingen 5 eller att de försvinner helt. Dessa finns kvar hos Upplysningscentralen under ett års tid
 • Har du övertrasserade kreditkort? Betala av dessa så snart du har möjlighet men stäng inte av dem
 • Betalningsanmärkningar? Vänta ut dem för att ha chansen att få ett bättre låneerbjudanden, de finns kvar under tre års tid
 • Har du fått en nytt jobb eller en ny lön? Vänta med att ansöka tills deklarationen har blivit godkänd under juni eller juli, det är då som din nya lön kommer att synas hos UC
 • Håll ständig koll på MinUC.se för att ha en överblick över dina förfrågningar

Alternativ till omstartslån

Lyckas inget av detta kan en skuldsanering vara ett alternativ.

Summering

Ett omstartslån kan vara en bra idé för att kunna starta om sin ekonomi. Genom att samla dina dyra lån och krediter i ett omstartslån kan du inte bara få mer kontroll över din ekonomi, du kan också sänka din ränta och även månadsbetalning. På lång sikt kan du också förbättra ditt kreditbetyg eftersom färre lån och outnyttjade krediter skapar en bättre kreditvärdighet.

För att kunna jämföra olika räntor och erbjudanden är det fördelaktigt att ta hjälp av en jämförelsesajt. På detta vis genomförs bara en kreditupplysning och du kan enklare, i lugn och ro, jämföra vilka räntor du blir erbjudanden och även vilka krav som olika kreditgivare har.

Om du vill ansöka om ett omstartslån utan säkerhet brukar vanligtvis räntan vara högre samt beloppen mindre, en tumregel kan vara att hålla sig till max 30 000 kr. Vill du samla lån och krediter som exempelvis kommer upp till belopp som 200 000 kr kan det vara en bra idé att dela upp lånet mellan två kreditgivare. Blir du inte nöjd med räntan som du blir erbjuden kan det vara bra att pausa ansökandet just nu och prova igenom efter 45 dagar, hos en annan förmedlare.

Bli den första att kommentera

 1. Samlingslån.se

  Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*