Bästa Kreditkort

Utbudet av kreditkort har ökat markant. Kreditkort har haft en negativ klang men för den som har en ordnad privatekonomi kan det många gånger löna sig med ett kreditkort.

Idag finns det många företag och kreditgivare som erbjuder kreditkort efter olika behov. Alla kreditkort har ett antal räntefria dagar men antalet dagar varierar mellan kreditkortsutgivare.. Funderar du på att skaffa ett kreditkort så finns det lite olika saker du behöver överväga bland annat kreditkortets årsavgift.

Rekommenderade kreditkort

 1. Bank Norwegian. Årsavgift: 0 kr, Räntefritt: 45 dagar & max kredit: 100 000 kr.
 2. re:member flex. Årsavgift: 0 kr, Räntefritt: 56 dagar & max kredit: 100 000 kr.

Hur fungerar ett kreditkort?

Ett kreditkort fungerar som ett bankkort där du kan handla och ta ut pengar. Skillnaden är att du betalar med faktura istället för att beloppet dras direkt från ditt konto. När du har ett kreditkort har du en viss kredit du kan handla för och när du nått den gränsen måste du betala tillbaka. Du har ett visst antal räntefria dagar och betalar du efter dessa räntefria dagar tillkommer ränta och i regel och även avgifter. När du ansöker om kreditkort görs en kreditupplysning och vilket kreditbelopp du beviljas beror på bland annat din årsinkomst.

Vilket kreditkort ska man välja? Jämför kreditkort

När du väljer kreditkort ska du utgå från dina behov. Tänker du använda kreditkortet främst för att handla mat eller tanka bensin ska du välja ett kort som ger dig rabatter och bonus där du gör dina inköp. Matvarubutiker som Ica och Coop erbjuder kreditkort som ger dig rabatter och förmåner just hos dem. I regel har dessa kreditkort låg årsavgift och låg effektiv ränta.

Använder du kreditkortet främst vid resor ska du skaffa kreditkort som ger dig förmåner vid resor. Då kan du få rabatter på resor, hyrbilar men även riktigt bra reseförsäkringar och avbeställningsskydd. När du väljer kreditkort för resor ska du granska vilka valutapåslag som läggs på vid uttag och köp utomlands. Reser du mycket kan det också vara bra att kontrollera antalet räntefria dagar.

Kreditkort bonus

En del kreditkort har fokus på bonus och kallas ibland bonuskort. När du väljer ett bonuskort är dessa i de allra flesta fall transparenta och det är enkelt att förstå sig på hur bonusen fungerar. Bonusen kan vara återbäring i pengar eller att du kan använda bonusen till att köpa varor. Använder du kreditkortet mycket så är det lätt att få några tusen kronor i återbäring per år vilket gör det mycket lönsamt. Vissa av dessa kort har höga räntor så kontrollera årsavgiften och effektiva räntan.

Fördelar med kreditkort

Kreditkort har många fördelar framför ett vanligt bankkort.

Fördelar

Den främsta fördelarna är:

 • Du får en flexibel och räntefri kredit som du kan nyttja efter eget behov
 • Nästan alla kreditkort ger dig rabatter och förmåner hos olika företag
 • Du får en reseförsäkring om du köper resan med kreditkortet och i de allra flesta fall avbeställningsskydd
 • Du kan förbättra ditt kreditbetyg på sikt

De flesta kreditkort har någon form av bonusprogram där du får tillbaka pengar eller poäng som du kan handla för vilket lönar sig i längden.

Nackdelar

Kreditkort passar främst den som har god kontroll över sin ekonomi och som har en regelbunden inkomst.

 • Ett kreditkort kan locka till köp som sedan blir svåra att betala tillbaka vilket kan leda till en skuldfälla
 • Det är lätt att välja delbetalning och då kan det tillkomma hög ränta och avgifter
 • En del kreditkort har hög årsavgift och uttagsavgift

Funderar du på att införskaffa ett kreditkort bör du först skaffa dig en god kontroll över din ekonomi och dina månadsutgifter. Obetalda krediter kan snabbt leda till skulder som är svåra att betala tillbaka.

Alternativ till kreditkort

Det finns alternativ om du inte beviljas ett kreditkort eller du inte tycker ett kreditkort passar dig. Ett alternativ är kontokredit online som till viss del påminner om kreditkort. Skillnaden är att du inte har ett plastkort, och pengarna förs över direkt till ditt bankkonto. Här kan du hitta dessa. Vanligtvis utgår ränta från dag ett.

Ett annat alternativ är korttidslån men det tillkommer alltid någon form av avgift eller ränta. Därför bör du alltid kontrollera villkoren noga.

Kreditkort utan UC

När du ansöker om kreditkort görs alltid en kreditupplysning via UC. Har du betalningsanmärkningar eller av andra skäl inte blir godkänd finns det alternativ. Då är det möjligt att ansöka om kontokredit (se exempel ovan) men utan det fysiska kortet. Det är dock viktigt att du kontrollera den effektiva räntan och avgifterna.

Vanliga frågor

 1. Vilka krav ställs för att få ett kreditkort?
  De vanligaste kraven är att du ska vara över 18. Du ska ha fast anställning, vilken inkomst du ska ha varierar mellan kreditgivare. De flesta kräver också att du inte ska ha någon betalningsanmärkning.
 2. Vad innebär räntefri kredit och räntefria dagar?
  Räntefri kredit är det belopp du beviljats i kredit. Vanligen beviljas 30 000 till 200 000 kronor men det finns även lägre och högre belopp. Räntefria dagarna är den tiden du har på dig att betala tillbaka krediten innan du måste betala ränta.
 3. Vad innebär valutapåslag?
  Valutapåslag är en växlingsavgift när du tar ut pengar eller handlar på kreditkortet utomlands. Valutapåslaget varierar vanligen mellan 1,5 till 3 %. Den skrivs inte ut på fakturan. Det finns kreditkort där du inte betalar påslaget.

Summering

Ett kreditkort kan liknas ett bankkort men där du betalar i efterhand på faktura. Så länge du betalar kreditkortsfakturan inom antalet räntefria dagar tillkommer inga avgifter och du betalar inte ränta. Det går att göra avbetalningar på kreditkortsfakturan men då tillkommer det ränta och avgifter. Därför ska man inte använda kreditkortet som lån. Vissa kreditkort är mer förmånliga genom bonus och rabatter på de köp du gör till vardags. Andra kort passar bättre för den som reser mycket eller använder kreditkortet mest utomlands. Årsavgift och ränta skiljer sig mellan kreditkort så du ska alltid kontrollera villkoren noga.

Bli den första att kommentera

 1. Samlingslån.se

  Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*