Lösa lån och krediter

Har du många mindre dyra lån och krediter? Ofta kan dessa blir väldigt dyra eftersom de har en tendens att ha en hög ränta. Då kan det vara en bra idé att lösa lån med ett samlingslån. Det finns flera kreditgivare som erbjuder att lösa dina lån och ibland kan de även ha något som kallas för lösenkrav. Detta innebär att du meddelar vilka skulder du har och kreditgivaren betalar dessa direkt, utan att du ser några pengar på ditt bankkonto, enligt Lån & Spar Sverige och Lendo.

Genom att lösa dyra lån och krediter kan betalningen av skulderna bli lägre och även räntan i många fall. Eftersom du inte har flera räkningar att betala varje månad utan du har bara en betalning att hålla koll på. Du kan även lösa lån trots att du har många förfrågningar eller betalningsanmärkningar. För att bli erbjuden en lägre ränta samt ett högre belopp bör du förbättra din kreditvärdighet. Läs mer om det nedanför. Här kommer vårt val för bästa lösa lån kreditgivare.

Lösa lån och krediter – Valmöjligheter

Kreditgivare
Belopp
Kreditupplysning
Löptid
Villkor & Fördelar
1 10 000 - 600 000 kr UC 1 - 15 år
Exempelränta: Annuitetslån 12 år. Eff. årsränta 6.98%. Lån på 200 000 kr kostar 2032 kr/månad (144 avbetalningar), totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
2 5 000 - 600 000 kr UC 1 - 20 år
Exempelränta: Annuitetslån på 310000 kr, 12 års löptid, nominell ränta 6.94%, 0 kr uppläggnings-/aviavgift: Effektiva ränta 7.17%. Totalt att betala: 457643 kr.
3 5 000 - 600 000 kr UC 1 - 20 år
Exempelränta: Annuitetslån på 600000 kr, 20 års löptid, nominell ränta 7.95%, 0 kr i uppläggnings-/aviavgift, effektiva räntan 8.25%. Totalt belopp att betala: 1199997 kr. Månadskostnad: 5000 kr fördelat på 240 betalningstillfällen. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99%. Räntan är rörlig och sätts individuellt.
4 5 000 - 600 000 kr UC 1 - 20 år
 • Låneförmedlare
 • Ränta: 3.01 - 29.27%
 • Anmärkning: Ja?
Exempelränta: Annuitetslån 5 år, 150000 kr, ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger effektiv ränta på 4,53%. Att återbetala 167465 kr / 60 avbetalningar. Månadskostnad på 2783 kr.
5 16 000 - 400 000 kr UC 2 - 15 år
Exempelränta: Lån på 200000 kr med återbetalningstid 10 år, ränta på 7,90%. Uppläggningsavgift 495 kr, administrationsavgift autogiro 25 kr/månad. Effektiv ränta 8,83%
6 5 000 - 600 000 kr UC 1 - 20 år
 • Låneförmedlare
 • Ränta: 2.95 - 26%
 • Anmärkning: Nej?
Exempelränta: Annuitetslån 150 000 kr på 12 år (144 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,18% per 2021-01-29. Totalt att betala 175 311 kr. Månadskostnad: 1 457kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån. Ränta rörlig, mellan 2,95-26%

Introduktion – Lösa dyra lån och krediter

För att minska på räntekostnader väljer många att lösa sina mindre lån och krediter. Det här kan vara sms-lån, inkassoskulder, dyra blancolån eller kreditkortsskulder. Dock kan det vara lite svårt att veta vilken kreditgivare man ska välja. Dessutom kanske du har flera förfrågningar eftersom du har många mindre lån och krediter, eller så kanske du också har betalningsanmärkningar. Det går ändå att lösa lån hos vissa kreditgivare men troligtvis kommer du att bli erbjuden en högre räntan och sämre villkor.

Lösa lån trots många förfrågningar

Det är inte ovanligt att du har många förfrågningar om du har flera mindre lån och krediter. En förfrågan skapas varje gång en kreditgivare utför en kreditupplysning via UC, Upplysningscentralen. Förfrågningar finns kvar under ett års tid innan de försvinner. Kreditgivare som utför en kreditupplysning på dig kan även se dina tidigare förfrågningar. Har du flera förfrågningar kommer detta att försämra ditt kreditbetyg vilket gör det svårare att få lån samtidigt som du med stor sannolikhet får en högre ränta.

Ett alternativ för att lösa lån trots många förfrågningar är att ansöka om ett lån hos en kreditgivare som använder andra kreditupplysningsföretag, exempelvis Bisnode eller Creditsafe. På så sätt kommer inte dina tidigare förfrågningar att påverka din ansökan. Det bästa du ändå kan göra är att förbättra din kreditvärdighet, det är då du har störst chans att få en lägre ränta.

Vad innebär en kreditupplysning när man ska lösa lån

Alla kreditgivare är skyldig enligt lag i Sverige att utföra en kreditupplysning när du ansöker om lån. Skillnaden är vilket kreditupplysningsföretag de väljer att använda. Om kreditgivaren använder Upplysningscentralen lagras kreditupplysningar under 12 månader och när någon utför en kreditkontroll kan de se dina tidigare upplysningar. Upplysningscentralen, UC, är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige och den som används mest.

Andra stora aktörer på marknaden är Bisnode och Creditsafe. När en kreditgivare gör en kreditupplysning på dig via någon av dessa kreditupplysningsföretag syns inte dina tidigare upplysningar som har gjorts via UC. Detta påverkar i sin tur inte ditt kreditbetyg.

Tips för att förbättra din kreditvärdighet och få lägre ränta

Den bästa lösningen för att få en lägre ränta och samtidigt bättre villkor är att förbättra din kreditvärdighet. Den kan ha blivit sämre på grund av exempelvis för många förfrågningar, betalningsanmärkningar eller liknande. Det du kan göra för att förbättra ditt kreditbetyg är följande:

 • UC-förfrågningar finns kvar under ett års tid, låt dina sjunka till under 5 st eller låt dem försvinna helt för bästa effekt.
 • Vänta ut dina eventuella betalningsanmärkningar, dessa finns kvar under tre års tid.
 • Om du nyligen har fått ett nytt jobb eller en ny lön är det bra att vänta med ansökan till deklarationen godkänns under juni eller juli månad. Det är först då som din nya lön kommer att synas hos Upplysningscentralen.
 • Håll koll kontinuerligt på dina förfrågningar och kreditvärdighet på MinUC.se

Summering – Lösa dyra lån och krediter

Att lösa lån kan ofta vara en fördel om du har många dyra lån och krediter. Vissa kreditgivare har ett så kallat lösen krav som betyder att de betalar dina skulder direkt och du ser inte pengarna på bankkontot överhuvudtaget. Har du en dålig kreditvärdighet på grund av flera förfrågningar eller betalningsanmärkningar finns ett fåtal alternativ. Du kan ansöka om att lösa lån utan UC men risken är att du då får en högre ränta tillsammans med sämre villkor. En av de bästa sakerna du kan göra för att få lösa lån med en bra ränta är att förbättra din kreditvärdighet. Om du gör det kommer kreditgivare har större förtroende för att du kan betala tillbaka lånet vilket gör att du får en bättre ränta.

När du väljer att lösa dyra lån och krediter kan du både minska din månadskostnad och dessutom skapa en stabilare privatekonomi. Det brukar normalt vara enklare att ha en räkning att betala av varje månad istället för flera. Dessutom går det att betala större belopp för att försöka betala av skulden snabbare.

Bli den första att kommentera

 1. Samlingslån.se

  Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*