Betala tillbaka lån – Guide

Många av oss har lån som måste betalas av. Det kan vara billån, bostadslån eller studielån, bara för att nämna några. Det finns helt klart roligare saker att använda sina pengar till än att betala av lån men det måste utföras. Däremot bör du inte betala av lån fortast möjligt, du behöver också ha en liten pott av pengar utifall att något oförutsett händer.

Betala tillbaka lån

Att betala tillbaka lån kan vara svårt, det kan vara flera mindre lån och krediter som ska betalas varje månad. Du kan också ha väldigt hög ränta på ditt lån vilket gör att det kanske inte känns som att det minskar. För att på bästa sätt kunna betala tillbaka dina lån bör du skaffa dig en överblick över samtliga samt göra upp en avbetalningsplan med dig själv. Följ sedan den noggrant och se till att dina kreditvärdighet är bra för att kunna lägga om lånet för bättre ränta eller samla dina dyra smålån och krediter.

Förberedelser

För att du ska betala tillbaka ditt lån på ett optimalt sätt bör du göra några förberedelser. Skapa en ekonomisk plan för hur ska du betala av och se till att hålla dig till den. Skaffa dig koll på dina olika räntor, du kanske har möjlighet att lösa lån och få bättre villkor?

 • Kolla upp hur stor skulden är

  Det allra första du bör göra är att ta reda på hur stor din skuld är och skaffa dig en överblick. Förvånansvärt gör inte många det, men det är väsentligt för att du ska kunna lägga upp din ekonomiska plan för att betala tillbaka. Om du har flera olika lån och krediter är det bra att göra en sammanställning av den totala summan på alla lånen men också på räntor och avbetalningsplaner.

 • Är det lönt att betala tillbaka lånet?

  En vanligt missuppfattning är att alla lån ska betalas tillbaka snarast möjligt. Detta beror lite på vilket sorts lån eller krediter som du har idag. Har du kreditkort med höga räntor bör du betala av dessa så snabbt som möjligt, dock inte avaktivera några. Det är fördelaktigt att ha aktiva kreditkort som såklart inte är övertrasserade.

  Har du flera mindre lån och krediter brukar dessa vara väldigt dyra i ränta, sådana lån bör du också betala av eller samla till ett samlingslån. Har du däremot studielån kan du med fördel utnyttja de bra villkoren och betala av i lagom takt. Du bör alltid ha en liten pott av pengar på ett sparkonto utifall att något oväntad händer. Därför är det inte allt fördelaktigt att betala tillbaka lån i förtid.

 • Jämför räntor med en jämförelsetjänst

  När du har samlat dina lån och skaffat dig en överblick behöver du få koll på räntan. Har du flera lån och krediter som har höga räntor kan det vara en idé att samla lånen och samtidigt sänka räntan. Genom att ta hjälp av en jämförelsetjänst kan du göra en ansökan och få erbjudanden från flera kreditgivare. På så sätt kan du jämföra olika räntor och se om du kan få ett bättre erbjudande än vad du har nu.

Betala tillbaka lån vid dålig kreditvärdighet

Dålig kreditvärdighet kan bero på flera saker. Det kan vara på grund av flera förfrågningar hos Upplysningscentralen eller betalningsanmärkningar. Vänta ut dessa, de går ut efter ett år. Håll koll på minuc.se.

Se lån utan utan säkerhet här för att samla lån och sänka kostnaderna för lån.

Om du har dålig kreditvärdighet bör du fokusera på att betala tillbaka övertrasserade kreditkort allra först. Dessa har vanligtvis hög ränta och när du har betalat tillbaka bör du inte stänga av några, att ha aktiva kreditkort är positivt för kreditvärdigheten. Även betalningsanmärkningar bör du vänta ut, när dessa går ut kan du ansöka om att lägga om ditt lån eller samla dina lån och krediter.

Summering

För att betala tillbaka lån på bästa sätt är det första du bör göra att skaffa dig en överblick över samtliga lån och krediter. Skapa en avbetalningsplan med dig själv och se till att följa den noggrant. Om du har god kreditvärdighet, eller arbetar på att förbättra den, se över om du kan lägga om ditt lån eller samla mindre lån och krediter. På så sätt har du möjlighet att sänka din ränta och betala ännu mer för att lånet ska bli återbetalt, eller för att ha en rimligare summa att betala varje månad.

 

Bli den första att kommentera

 1. Samlingslån.se

  Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*