Förbättra din kreditvärdighet

Om du vill ansöka om ett lån eller en kredit så kommer din kreditvärdighet att granskas. Kreditvärdighet avser ett mått på hur din betalningsförmåga ser ut. När du ansöker ett lån baseras beloppen som du beviljas utefter din kreditvärdighet. Har du låg kreditvärdighet påverkar det inte bara beloppet du beviljas utan det kan också påverka vilken ränta du får. Det går att påverka sin kreditvärdighet och förbättra den genom att vidta vissa enkla åtgärder.

Så förbättrar du din kreditvärdighet

Då det finns flera olika faktorer som påverkar din kreditvärdighet finns det också flera olika sätt att höja den. Den som är fast anställd har ofta bättre kreditvärdighet och den som har exempelvis en betalningsanmärkning har låg kreditvärdighet. Dessa två saker är svåra att påverka, men det finns andra sätt att förbättra sitt kreditbetyg på.

Åtgärder du kan vidta för att förbättra din kreditvärdighet.

  • Låt dina förfrågningar hos UC sjunka under året, helst helt försvinna eller åtminstone under 5 st
  • Betala av kreditkort och kontokrediter som har blivit övertrasserade
  • Om du precis har fått en högre lön eller nytt jobb, vänta tills din deklaration har blivit godkänd i juni/juli. Då kommer den nya lönen att synas hos UC
  • Håll koll på ditt kreditbetyg, förfrågningar etc på MinUC.se

När det kommer till kreditvärdighet finns det också olika nivåer. Den sammanlagda bedömningen görs genom att hämta in information från många olika aktörer, vilket inkluderar myndigheter.

Kolla din kreditvärdighet hos UC – Hur?

Du kan kontrollera din kreditvärdighet hos www.minuc.se. Genom att ha koll på din kreditvärdighet blir det också lättare att sätta upp mål för hur du höjer den. Står du inför att ansöka om exempelvis ett samlingslån är det bra att veta hur du ligger till. Det gör skillnad att gå från låg till medel i kreditvärdighet.

Det finns tjänster såsom Kreditkollen där du kan kontrollera kreditvärdighet. Din rating hos UC kan också uppdateras varje dag varpå det kan vara bra att kontrollera innan du ansöker om ett lån.

UC uppdateras varje månad mellan den 15e till 20e med uppgifter från månaden innan.

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är en samlad bedömning där kreditgivare avgör hur stor risk det medför att bevilja dig lån eller krediter. Kreditgivare vill ha en säkerhet att du har förmåga att betala tillbaka lån och krediter. Så om de anser att du är en för stor risk kommer de avslå din ansöka. Det finns kreditgivare som lånar ut till personer som har låg kreditvärdighet men det är sällan till lika bra räntor eller villkor.

Samla lån med dålig kreditvärdighet

Det är en god idé att samla lån även vid dålig kreditvärdighet, mer information om samlingslån finner ni på vår framsida. Över tid kan din kreditvärdighet förbättras och du kan lösa det dyra lånet med ett bättre.

En fördel är också att när du samlar dina lån betalar du ränta hos en enda kreditgivare. Det lönar sig även då det blir lättare att betala tillbaka när du inte har räntor och avgifter hos olika kreditgivare. Genom att samla lån och krediter kan du lättare förbättra din score från låg till en kreditvärdighet medel, särskilt om du använder samlingslånet till att betala av kreditkort.

Bisnode & Creditsafe kreditvärdighet

Förutom UC finns även Bisnode och Creditsafe. Ansöker du om lån eller krediter där kreditgivaren gör upplysningen genom någon av dessa tjänster så registreras inte upplysningen hos UC. Det är också lättare att beviljas lån om ansökan går via exempelvis Bisnode allt som oftast. Det går därmed att få lån med svag kreditvärdighet när man inte får godkänt via UC. Tänk dock på att det kan bli högre räntor.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*