Vad är en kreditprövning vid samlingslån?

En kreditprövning är ett sätt för kreditgivare att bedöma din kreditvärdighet – med andra ord hur sannolikt det är att du kommer att betala tillbaka ett lån så som samlingslån. Din betalningsförmåga. Kreditprövning är ett av de viktigaste verktygen som långivarna använder för att avgöra om de ska ge dig ett lån eller inte. De kan också användas av hyresvärdar för att avgöra om de ska erbjuda dig ett hyresavtal eller inte, och av arbetsgivare för att avgöra om de ska erbjuda dig ett arbete eller inte.

Kreditprövning kan ibland kallas för kreditupplysning – Vad är skillnaden?

Kreditprövning kan ibland kallas för kreditupplysning också. Men rent strikt är det kreditgivaren som gör kreditprövningen vid lån, och en kreditupplysning ingår i detta hos till exempel UC, Bisnode eller CreditSafe. Dessa företag samlar in information runt privatpersoner och företag och säljer den vidare.

Vilka faktorer som påverkar en kreditprövning vid samlingslån och vanliga lån

Det finns ett antal faktorer som kan påverka din kreditupplysning, bland annat din din inkomst, dina nuvarande skulder (blancolån och kreditkort främst) och eventuella UC-förfrågningar.

Även betalningsanmärkningar spelar stor roll vid kreditprövning, om du har missat några betalningar och detta gått till kronofogden. Eller varit sen med betalningar och den gått till inkasso, kan i vissa fall synas.

Konsumentkreditlagen styr

Om du vill läsa konsumentkreditlagen så finns den här:

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/konsumentkreditlag-20101846_sfs-2010-1846

Denna måste alla kreditgivare förhålla sig till.

Hur kan du förbättra din chans att bli godkänd när du ansöker om ett samlingslån eller privatlån

När du ansöker om ett samlingslån tittar långivaren på din kredithistorik för att avgöra om din ansökan ska godkännas eller inte. Det finns några saker du kan göra för att förbättra dina chanser att bli godkänd för ett lån.

 • För det första, låt dina UC-förfrågningar under året sjunka till under 5, eller försvinna helt (de stannar i din rapport i 1 år).
 • För det andra, vänta ut eventuella betalningsanmärkningar.
 • För det tredje, om du nyligen har fått en högre lön eller ett nytt jobb, vänta tills din skattedeklaration godkänns i juni eller juli. Detta kommer att hjälpa till att visa din nya lön på UC.
 • Slutligen, håll ett öga på MinUC.se. På denna webbplats finns information om din kreditvärdighet, förfrågningar, kreditkortsskulder, kontokrediter och lån.

Vilka alternativ finns det om man inte blir godkänd vid sin första ansökan om samlingslån

Ekonomiska förutsättningar ändras med tiden, så om du fått ett nej idag betyder det inte ett nej om ett år vid kreditbedömning. Du kan alltid fråga kreditgivaren varför du inte blev godkänd.

Om du inte blir godkänd för ett lån finns det några alternativ. Du kan försöka ansöka om lånet på nytt hos en annan långivare, eller så kan du försöka ansöka om en annan typ av lån. Du kan också försöka förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker på nytt. Läs om det ovan.

Vad är ett bra kreditbetyg vid samlingslån?

Om vi tar UC som exempel är under 4% som risk en bra start att ansöka med. Helst ska man komma under 2%. Denna siffra ser du på https://www.minuc.se/kreditkollen/

En god kreditvärdighet är en kreditvärdighet som visar att du är en låntagare med låg risk. Det innebär att du sannolikt kommer att betala tillbaka alla lån som du tar och att det är osannolikt att du inte kommer att försumma dina betalningar.

Vanliga uppgifter du behöver uppge vid ansökan om samlingslån

 1. Sökandens personliga information – namn, adress, telefonnummer, civilstånd och personnummer
 2. Inkomst – nuvarande arbete, lön, anställningshistorik
 3. Utgifter – boende, mat, transport, försäkringar, skulder
 4. Krediter – Du kan få ange detta, men oftast så hämtas detta automatiskt vid kreditupplysning
 5. Bankuppgifter – konto, transaktioner, saldon
 6. Värde på fastigheter och fordon – Vid bolån och billån
 7. Information om eventuella säkerheter – personliga tillgångar som kan användas för att säkra en skuld
 8. Information om eventuella medsökande

Flera av dessa uppgifter ska finnas med i kreditavtalet också.

Vem gör en kreditprövning och vem tillhandahåller informationen?

Kreditgivaren gör kreditprövningen och till exempel UC tillhandahåller information. Även Bisnode och Creditsafe är stora när det gäller kreditinformation i de nordiska länderna.

 

Bli den första att kommentera

 1. Samlingslån.se

  Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*