Betala av lån metoder – Avalanche & Snowball (snöbollsmetoden)

Har du skulder som gått lite för långt eller du vill betala av flera skulder samtidigt, då finns det två olika metoder. För att bli skuldfri behöver du lägga upp en strategi och en plan som passar dina förutsättningar. Två metoder som gör det lättare för dig att nå ditt mål är snöbollen och lavinen. De två metoder är i grunden lika och det är därför mer en smaksak vilken du väljer. Bägge metoder kommer dock att hjälpa dig att lägga upp en plan så du kan betala tillbaka dina skulder snabbare.

Om du tänker använda lån för att betala av skulder, se vår framsida för bästa samlingslån.

Snöbollen (Debt Snowball metoden)

Snöbollen är en metod som även nationalekonomer anser vara en bra strategi för privatpersoner. Metoden passar dig som har flera skulder att betala tillbaka. Som namnet antyder kan snöbollen liknas med när man rullar en snöboll. Du börjar med den minsta och avslutar med den största skulden. För att använda metoden behöver du börja med:

  • Att göra en lista med dina skulder från minsta till största och ta inte hänsyn till räntan.
  • Fokusera på att så mycket du kan på den minsta skulden
  • Göra små betalningar på alla skulder du har utan den minsta skulden

Bearbeta sedan alla skulder på samma sätt så du avslutar med den största skulden. Fördelen med denna metod är att den positiva känslan man får när skuld för skuld återbetalas och avslutas. Skulderna blir även mer lätthanterliga rent administrativt då antalet minskar.

Lavinen (Debt Avalanche metoden)

När du använder dig av lavinen är det räntan på skulderna du fokuserar på. När du ska planera att betala av dina skulder med lavinen ska du göra enligt följande:

  • Skriv en lista och börja med de skulder som har högst effektiv ränta
  • Börja med att betala av skulden med högst ränta
  • Efter det tar du nästa lån med högsta räntan

Lavinen fungerar kortfattat som så, att du ser till att betala så lite ränta som möjligt vilket gör att lånet i längden kostar dig mindre.

Vilken är bäst?

Metoderna är väldigt lika och vilken av dem man väljer bör utgå från vad man motiveras av. Snöbollsmetoden synliggör tydligare hur skulderna försvinner och när man betalar av de mindre lånen får man mer kraft över till att ta tag i de stora skulderna. Lavinen gör det inte lika enkelt att snabbt se en minskning av skulden. Däremot är den bra för den som har lån utan säkerhet och krediter med mycket höga räntor. En fördel som snöbollsmetoden har för den som skattar i Sverige, är att du kan få tillbaka lite mer på nästkommande skatteåterbäring.

Summering

Har du skulder och har bestämt dig för att bli skuldfri är det lättaste att göra en plan för hur du ska arbeta med skulderna. Metoderna är snarlika och hjälper dig att bli skuldfri. När du använder snöbollen börjar du med att betala av den minsta skulden och avslutar med den största. När du använder lavinen börjar du inte med den lägsta skulden utan istället med lånet som har högst ränta. Fördelen med snöbollen är att du snabbare ser hur antalet skulder försvinner. Fördelen med lavinen är att du i längden sparar pengar när du undviker att betala höga räntor.

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*