Vad är kreditscoring?

Vad är kreditscoring?

Om det är så att du funderar på att ta ett lån eller köpa något på avbetalning, så kommer du att komma i kontakt med det som heter kreditupplysning eller UC samt kreditscoring. Det sistnämnda är en slags metod som banker och långivare använder sig av för att se hur pass kreditvärdig du är. Du kan själv se vad du har för kreditscoring på minuc.se. Vad du får för poäng baseras på flera olika faktorer. Du får helt enkelt en viss score, eller poäng som beror på dessa olika saker. Poängen brukar ligga mellan 0-100, där 0 är bäst att ha.

Kreditscoring

 • En kreditscore ger ett slags mått på risken för att hamna i betalningssvårigheter, för en person eller ett företag.
 • Om risken är låg är kreditvärdigheten hög.
 • Banker och andra kreditgivare använder sig av detta för att fatta beslut om en kredit ska beviljas och till vilken ränta.
 • UC beräknar sin kreditscore från en rad informationskällor, främst statliga myndigheter och samarbetande banker.

Ett underlag måste finnas

Om det är pengar som ska lånas ut eller en kredit som ska ges, så måste kreditgivaren ha ett underlag som talar om vilka risker det kan finnas att gå med på det. Det är därför en kreditbedömning görs och då i form av en kreditupplysning eller en UC. Kreditbedömningen baseras oftast på flera olika faktorer. Bland annat hur din ekonomi ser ut och hur många förfrågningar du redan haft samt att den även talar om information så som adress, relationsstatus eller om du har utvandrat. Kreditscoring är helt enkelt en riskanalys, som gör det enklare att avgöra om en person eller ett företag är kreditvärdigt eller inte.

Olika kreditupplysningsföretag

Det finns flera olika kreditupplysningsföretag som gör själva kreditupplysningarna och det sker när en kreditgivare begär det. De tre vanligaste företagen idag är UC, Bisnode och Creditsafe, men det finns fler. Det som syns utåt för andra, är när en UC görs. UC står för upplysningscentralen och detta företag registrerar allt från dina inkomster, skulder, krediter och anmärkningar från det år du fyller 15. En förfrågan hos UC ligger kvar 12 månader och har du för många UC förfrågningar så kan det sänka din kreditvärdighet.

Det som påverkar din poäng

Kreditscoring innebär alltså att poängs sätts på olika saker, som vad du tjänar, hur du bor, om det finns skulder sedan innan samt att det kan finnas andra faktorer. Det finns idag, vad man vet, två system för att sätta poäng. För privatpersoner är det med siffor, för företag är det med bokstäver. Tyvärr är ganska mycket kring hur det räknas ut relativt okänt för oss ”vanliga”. Dock vet man att många förfrågningar påverkar samt att även hur stora lån sedan innan i förhållande till inkomst man har.

Faktorer som även påverkar poängen är nuvarande inkomst, ålder, typ av bostad, typ av anställning och eventuella anmärkningar hos UC. Tillsammans avgör dessa faktorer vad du kommer att få för poäng. Har du fått låg poäng och du får nej till lånet du sökt, så kan du själv begära utdrag från UC eller från en av de tjänster online som erbjuder kreditscoring. Då kan du se vad det är som påverkat ditt låga betyg och göra något åt det. Det kan vara bra att till exempel betala av övertrasserade kreditkort, eller samla dina lån med ett samlingslån.

Fördelar med kreditscoring

Även om det kan upplevas som en negativ grej, att bli poängsatt utifrån olika faktorer så har det även ett visst antal fördelar. En bra kreditscore kan visa på:

 • Du har en pålitlig ekonomi
 • Du har lättare att få bra lån med låg ränta
 • Du kan påverka dina lån
 • Du är en kund som långivare vill ha

När du har en bra poäng så betyder det att du har pålitlig ekonomi som är stabil. Du kan alltså betala av om du tar ett lån. Det ger trygghet till den långivare du söker från. Dessutom så kan du vara med och påverka räntan, eftersom att du är en kund som långivare vill ha. Det gör att det är lättare att få bra villkor och låg ränta på det lån du söker.

2 kommentarer

 1. Milo

   /  26 juni, 2018

  Hej,

  Jag har 10 olika lån på totalt 600K. Den sista Juli så försvinner alla mina UC förfrågningar och jag har en lön på 44K brutto. Tror du det finns nån chans att nån bank löser hela mitt skuldsaldo i ett samlat lån? Eller tror du jag får 80% av årsinkomsten som max? Värt att tillägga.. förra året vid samma tillfälle låg lönesumman på 745 000kr.

  Tacksam för svar!

  Svara
  • Per Renemark

    /  28 juni, 2018

   Hej Milo

   Att en enda bank skulle lösa hela lånet är tyvärr inte så stor chans. Jag hade satt upp som mål att ha 2-3 kreditgivare med låg ränta, sätt allt på Autogiro/e-faktura auto sen kan du göra annat roligt istället. Det är ett rimligt mål tycker jag. Vägen dit: Allteftersom du betar av lånen kan du få bättre och bättre ränta. I början kanske det inte är möjligt att få ner antalet kreditgivare till 2-3. Så mitt råd är att i Augusti försöka lägga om så mycket som möjligt till lägre ränta än du har idag. Betala av på lånen, och försök igen senare tex om ett halvår och se om du kan lägga om mer lån då. Man kan låna över 80% av årsinkomsten som du märkt, räntan brukar dock bli sämre då.

   Lycka till!

   Svara

Lämna ett svar

*