Vad är UC relaterat till lån?

Något som det ofta talas om i samband med att låna pengar är UC. Det är en form av kreditupplysning som görs via Upplysningscentralen. Dock säger man ofta i dagligt tal att en UC görs. UC AB startade 1977 och är numera Sveriges största kreditupplysningsföretag. De samlar in en stor mängd med information från offentliga register. Det gör att de har möjlighet att ge detaljerad information och data om privatpersoner och företag.

Den informationen som de tar fram används sedan som ett beslutsunderlag vid kreditbedömningar. De som först ägde UC AB var SEB, Handelsbanken, Swedbank, Nordea, Danske Bank och Länsförsäkringar. Sedan 2018 så är UC-koncernen en del av finländska Asiakastieto Group Plc.

Vilken information om mig finns registrerad hos UC?

Bland annat lagras följande information:

  • Information om din inkomst två år tillbaka i tiden
  • Om du har några krediter beviljade och om du utnyttjar dessa
  • Om du äger några fastigheter
  • Betalningsanmärkningar
  • Skulder hos kronofogden

Om du vill veta vad det finns för information som är registrerad på dig, så kan du begära ett utdrag på minuc.se. Det kostar 29 kronor per utdrag (enligt dagens datum 2019-08-16). Denna information har du sedan tillgång till i 48 timmar. Om du funderar på att samla lån så kan det vara bra att begära en egen UC innan, så att du vet hur du ligger till.

Hur kommer jag i kontakt med Upplysningscentralen?

Du kan kontakta UC om du har frågor eller misstänker att du utsatts för ID-kapning.

Här är deras kontaktuppgifter:

• Öppettider – måndag-fredag: 09:00 – 16:00
• Telefon – 08-670 90 00
• E-post – [email protected]

Vad innebär en UC?

När du ska ansöka om ett lån så görs det alltid en kreditupplysning på dig. Det kan vara via UC eller via ett annat kreditupplysningsföretag. Många gånger är det så att när du ska söka ett samlingslån så är det just en UC som görs. Det tas även en UC på dig om du söker kredit, tecknar avtal eller abonnemang. Den som begär upplysningen är kreditgivaren eller företaget. Det för att få en översikt av din ekonomiska situation.

Enligt lag ska du som privatperson få en omfrågandekopia på de uppgifter som begärts ut. Det innebär att du då får hem de uppgifter som visats för de som bett om den. Oftast kommer det nu via en digital brevlåda.

De uppgifter som brukar visas är:

  • Inkomstuppgifter
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo
  • Adress
  • Civilstånd
  • Innehav av fastigheter

Dessa uppgifter använder man sedan för att besluta om du kan bli godkänd för ett samlingslån, avbetalningar eller får teckna abonnemang. En förfrågan hos UC ligger kvar 12 månader och kan sänka din kreditvärdighet om du har för många sådana.

Hur hänger UC och lån ihop?

När du ansöker om ett lån så görs det en kreditupplysning på dig. Beroende på vad det är för typ av lån samt storleken på krediten så kan detta ske via olika kreditupplysningsföretag. Mindre lån som sms-lån eller blancolån på under 50 000 kr brukar inte innebära en UC. Det eftersom låneföretag har möjlighet att ta en upplysning via andra kreditupplysningsföretag än UC.

De två vanligaste är Creditsafe och Bisnode, vid sidan om UC. Hos dessa två företag så blir det en osynlig förfrågan, som ingen annan kan se. Du får ändå hem en kopia på vad som visats och vem som begärt ut dessa uppgifter på dig.

Det finns fördelar med att ansöka och samla lån hos de som använder sig av någon av dessa kreditupplysningsföretag, speciellt om du ska samla lån trots många UC . Du kan ansöka om flera lån utan att få sämre kreditvärdighet eftersom det inte syns för andra att du har gjort en ansökan om lån.

Tänk på:

  • Ansök om lån hos de som använder Bisnode eller Creditsafe för att bibehålla din kreditvärdighet
  • Undvik att låna hos på flera olika ställen
  • Även om förfrågningar inte syns någonstans så låna inte mer än du kan betala tillbaka

Hur påverkar mina låneansökningar mitt kreditbetyg hos UC?

Om du gör flera låneansökningar inom en kort tid och det görs en UC varje gång så kommer det att ge dig en sämre kreditvärdighet. Det kan minska dina chanser att få ett samlingslån. Det totala lånebeloppet påverkar din betalningsförmåga, i alla fall i långivares ögon.

Det gör att de kan anse att du är en person med högre risk att låna ut till. Det i sin tur kan påverka räntan, att den blir högre. Det kan även göra att du nekas att låna överhuvudtaget.

Förbättra din kreditvärdighet – Få bättre ränta vid lån

Om det är så att du sitter med flera lån, krediter och avbetalningar så kan det vara läge att göra något åt detta. Du kan förbättra din kreditvärdighet genom att samla lån. Ett samlingslån är även ett sätt att få lägre räntekostnader. Det allra enklaste sättet att samla dina lån är att ansöka om samlingslån via en låneförmedlare.

Tips hur du förbättrar din kreditvärdighet

Här får du ett par bra tips på hur du kan förbättra din kreditvärdighet.

  • Ta en kreditupplysning på dig själv
  • Dra inte på dig nya kreditupplysningar om du fått avslag eller dåliga erbjudanden
  • Vänta ut dina kreditupplysningar
  • Betala av övertrasserade kreditkort

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*