Bolån / Hypotekslån förklarat

Ett bolån, även kallat hypotekslån, är ett lån som används för att köpa en fastighet, vanligtvis ett hem. Långivaren ger låntagaren en bestämd summa pengar för att köpa bostaden, och låntagaren förbinder sig att betala tillbaka lånet – med ränta – under flera år. Långivarens rättigheter till bostaden kvarstår tills lånet har betalats av i sin helhet. I Sverige är det vanligt att bolån har rörligt 3 månaders räntevillkor.

Hur bolån fungerar

Bolån fungerar genom att människor kan låna pengar från en långivare så att de kan köpa en fastighet. Lånet är säkerställt av själva fastigheten, vilket innebär att om låntagaren inte betalar lånet kan långivaren utmäta fastigheten och få tillbaka sina förluster på det sättet. Bolån återbetalas vanligen under flera år och de har vanligtvis lägre räntor än andra typer av lån. Detta gör dem till ett attraktivt alternativ för personer som vill köpa en bostad.

I Sverige är rekommendationen från finansinspektion att man har 15% till kontantinsats själv. Detta är inte ett krav, men något bankerna brukar följa.

Bolån har vanligtvis lägre räntor än andra typer av lån.

Bolån hus

Bolån hus

Riskerna med bolån

Precis som alla andra typer av lån finns det naturligtvis också vissa risker med bolån. En av de största riskerna är att du kan förlora din bostad om du inte betalar ditt lån. Detta beror på att din bostad används som säkerhet för lånet; om du inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren utmäta din bostad och sälja den för att få tillbaka sina förluster. En annan risk är att om räntorna stiger under lånets löptid kan det sluta med att du måste betala mer i ränta än vad du ursprungligen räknat med. Slutligen, om du tar ett lån med rörlig ränta kan dina månadsbetalningar öka om räntorna stiger.

Går att baka in och samla dyra skulder i bolånet

Ett av de bästa sätten för att bli av med dyra skulder är att baka in dem i bolånet. Man gör helt enkelt om lån utan säkerhet till ett lån med säkerhet. Haken är dock att detta är inte alltid är möjligt. Först behövs en låg belåningsgrad, under 85% av husets värde. Därtill behöver kreditbetyget vara i god form, under 1-2%. Om dessa två alternativ uppfylls kan man försöka göra en ansökan. Skulle du bli nekad, se framsidan för lån utan säkerhet.

Slutsats

Bolån är ett populärt sätt för människor att finansiera köpet av en bostad. Lånet är säkerställt av själva fastigheten, vilket innebär att om låntagaren inte betalar lånet kan långivaren utmäta fastigheten och på så sätt få tillbaka sina förluster. Bolån återbetalas vanligen under flera år och de har vanligtvis lägre räntor än andra typer av lån. Detta gör dem till ett attraktivt alternativ för personer som vill köpa en bostad. Men det finns också vissa risker med bolån, till exempel att förlora sin bostad om man inte betalar lånet eller att behöva betala mer i ränta än beräknat om räntorna stiger under lånets löptid.

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*