Få ihop pengar till en kontantinsats

Bolån är i princip ett måste för den som har tänkt sig att köpa en bostad. Dock är det som så att man får endast låna upp till 85 % av bostadens värde. Resterande del, även kallad kontantinsats, den ska man betala på egen hand. Men hur ska man då få ihop till dessa pengar? Få människor sitter på en hög med pengar idag, som räcker till kontantinsatsen. Allt handlar så klart om vad bostaden du ska köpa kostar, men säg att den kostar två miljoner. Det innebär att du ska ut med 15 % av denna kostnad, vilket i praktiken är 300 000 kronor. Det är ju en fördel om du sparat sedan tidigare, men inte alla har varit så förutseende. Ett annat sätt att få ihop till kontantinsats på 300 000 kronor är att låna pengar, då i form av privatlån eller ett blancolån.

Låna pengar till kontantinsats

Det finns flera sätt att låna pengar till en kontantinsats. Låt oss säga att du har blivit beviljad ett bolån hos din privata bank. Då är det inte omöjligt att de även ger dig ett blancolån på de resterande 15 %. Så länge du har en stabil ekonomi så brukar det inte vara några problem. Dock är dessa blancolån något dyrare, då de har en högre ränta än vad ett bolån har. De brukar ligga på 3,5 % upp till 5 % och ibland med. Om din vanliga bank inte är villiga att även ge dig denna typ av lån, så finns det chans att få det hos andra kreditgivare.

Blancolån kan vara bra

Ett smart drag om du är ute efter ett blancolån för din kontantinsats är att söka hos olika företag som samarbetar med flera banker. Bland dessa finns till exempelvis Sambla, Lendo och Freedom Finance. Gå till framsidan för mer om dem. Det som är bra med dessa är att de tar endast en kreditupplysning som delas med alla banker, t.ex Santander, IKANO Banken och ICA Banken för att nämna några. Det finns även andra, mindre kreditgivare som du kan söka hos. Tänk bara på att inte söka på allt för många ställen, särskilt om alla tar en så kallad UC. Det kan påverka ditt kreditbetyg negativt.

Spara till kontantinsats

Det allra bästa är så klart att spara till kontantinsatsen. Det du bör göra är att fundera på vad det är för bostad du vill köpa, vart den ska ligga och vad den kommer att kosta. Bostäder utanför centrum och på landet är alltid billigare än att bo mitt i en stad.

Gör en kalkyl över hur mycket du vill låna samt hur stor kontantinsats du måste spara till. En större kontantinsats innebär en mindre belåningsgrad.

Se till att öppna ett sparkonto. Har du inga sparade pengar sedan innan, så är det bra att spara ihop till 10 000 kronor på ett vanligt sparkonto. Dessa kan du sedan flytta till ett så kallat fasträntekonto med en bra mycket bättre avkastning. Du kan ha kvar sparkontot vid sidan om, för att spara varje månad på.

Det är även bra att se över dina levnadskostnader, så att du kan se om du kan dra in på saker och ting så att du sparar mer pengar i vardagen. Det kan vara att säga upp prenumerationer, eller avsluta abonnemang.

Det är inte heller fel att satsa på att försöka få en extrainkomst under en period, så att du snabbare kan spara undan pengar till din kontantinsats.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*