Omstartslån utan säkerhet

Ett omstartslån utan säkerhet innebär att du inte behöver använda något som säkerhet mot lånet. Du behöver alltså inte använda din bostad som säkerhet eller ta hjälp av en personlig borgen. Det finns flera fördelar med ett omstartslån, den här typen av lån kan vara en bra idé om du har flera dyra lån och krediter. Ofta har dessa mindre lån och krediter en hög ränta och det kan bli stora månadsbetalningar. Genom att samla samtliga skulder hos en kreditgivare och ett lån, får du större kontroll över din privatekonomi.

Du kan även förbättra ditt kreditbetyg på det här sättet. Färre lån samt utnyttjade krediter kommer troligtvis ge bättre kreditbetyg på lång sikt. För att samla dina lån bör du använda en jämförelsesajt. Många ansökningar med kreditupplysning försämrar din kreditvärdighet men när du tar hjälp av en låneförmedlare kommer bara en upplysning att utföras.

Omstartslån utan säkerhet eller bostad

När det handlar om omstartslån brukar det krävas en säkerhet, ofta i form av ett hus eller en lägenhet. En annan möjlighet är också att någon går i personlig borgen för ditt lån, på så sätt kan kreditgivaren vara säker på att någon kommer att betala tillbaka lånet. Men det finns även kreditgivare som erbjuder lån utan säkerhet. Har du skulder hos Kronofogden finns det kreditgivare som begär att lånet ska användas för att lösa dessa. I många fall betalar också kreditgivaren skulder hos Kronofogden direkt, vilket gör att du inte ser pengarna på kontot.

Så fungerar en kreditupplysning

Kreditgivare behöver enligt svensk lag göra en kreditupplysning på dig när du har gjort en ansökan om ett lån. De hämtar då upplysningar från flera myndigheter som exempelvis Skatteverket och Kronofogden. Kreditgivare använder olika kreditföretag för att göra dessa kreditkontroller och Sveriges största är Upplysningscentralen (UC). När en kreditupplysning görs via UC sparas detta under 12 månader och de syns för alla som utför en UC.

Om kreditgivaren istället använder något annat kreditföretag är det vanligen Creditsafe eller Bisnode. Creditsafe listar inte dina tidigare kreditupplysningar vilket inte heller kommer påverka ditt kreditbetyg. Bisnode samarbetar med ett ombud som kallas Min Upplysning. När någon har gjort en kreditupplysning där kan du sedan logga in för att se vilka uppgifter som har delats.

Hur du får bättre kreditbetyg

Dåligt kreditbetyg kan bero på olika saker, du kanske har flera förfrågningar hos UC eller betalningsanmärkningar exempelvis. För att ha en så bra chans som möjligt att få en lägre ränta och bättre villkor behöver du förbättra ditt kreditbetyg. Det kan du göra genom att följa dessa steg:

  • Under året är det bra att låta UC-förfrågningar sjunka till under 5 eller att de försvinner helt och hållet
  • Om du har övertrasserade kreditkort behöver du betala av dessa så snabbt som möjligt, stäng inte av dem dock eftersom det är bra för kreditvärdigheten att ha aktiva kreditkort som såklart inte är övertrasserade
  • Vänta ut dina betalningsanmärkningar, om du har några
  • Om du nyligen har fått en högre lön eller ett nytt jobb, vänta med att ansöka innan deklarationen har godkänts under juni eller juli. Det är då som din nya lön kommer att synas hos UC

Försök att hålla koll på MinUC.se och kontrollera även dina förfrågningar. Du kan skriva ner ett datum då de flesta kommer att gå ut och ansöka om ett omstartslån vid det tillfället.

Summering

Det finns kreditgivare som erbjuder omstartslån utan säkerhet och för att kunna jämföra olika räntor och villkor är det bra att ta hjälp av en låneförmedlare. På det sättet kommer bara en kreditupplysning att utföras och du kan i lugn och ro jämföra olika erbjudanden som du blir erbjuden. Är du inte nöjd med räntan som du får kan det vara bra att avsluta sökandet för stunden. Skriv upp ett datum när du sökte och prova igen efter 45 dagar.

Har du skulder hos Kronofogden hjälper många kreditgivare att lösa dessa. Antingen genom att lösa skulderna direkt utan att du ser några pengar på kontot eller genom att begära att omstartslånet ska användas för att du ska lösa dem.

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*