Effektiv ränta – lånets totala kostnad

En effektiv ränta visar hur mycket ditt lån faktiskt kommer kosta i slutändan, inkluderat avgifter som uppläggningsavgifter, avi-avgifter och andra avgifter kopplade till lånet. Lån är ibland ett måste av olika anledningar. Från studielån till billån och bostadslån, såklart finns det många fler anledningar. När man står inför att teckna ett lån finns det många detaljer att kontrollera och förstå.

Idag finns det också många kreditgivare, allt från stora banker till mindre kreditgivare. Det gör att utbudet och möjligheten till att få ett lån har ökat men samtidigt ställer det högre krav på låntagaren. När lånet ska betalas tillbaka finns det framför allt två räntor som är viktigt att sätta sig in i, det är nominell ränta och effektiv ränta.

Vad innebär effektiv ränta?

När man tittar på den effektiva räntan kan man få en uppfattning om lånets totala kostnad till skillnad mot den nominella räntan. Är den effektiva ränta hög blir lånet dyrare, med i den effektiva ränta ingår inte påminnelseavgifter eller eventuella inkassoavgifter, vilket är bra att ha i åtanke. Den effektiva ränta ska däremot anges i det låneförslag du får. I den effektiva räntan ingår också amorteringar, det beloppet du betalar av varje månad på grundbeloppet.

Hur beräknar man den effektiva räntan?

Den effektiva räntan är betydligt svårare att räkna ut än den nominella räntan. Därför ska du kräva av kreditgivaren att de visar upp tydligt hur de räknar ut den och vilka kostnader det kommer innebära. Vill du ha en bild över hur den effektiva räntan kommer se ut kan du titta på följande.

  • Du får ett förslag på en ränta på 5%
  • Den effektiva räntan kommer då bli räntan men utöver det andra avgifter som utgörs av bland annat uppläggningsavgifter och avi-avgifter
  • Det är viktigt att du jämför olika kreditgivare då det kan skilja mycket

Ett mindre lån kan ha en mycket låg nominell ränta men är den effektiva räntan hög blir lånet mycket dyrare än vad du kanske väntat dig.

Kan man förhandla den effektiva räntan?

Det är mycket möjligt att förhandla den effektiva räntan. Det är dock mycket troligare att du kan påverka den effektiva räntan om du förhandlar med en bank om ett bostadslån än om du ska ta ett mindre konsumtionslån. Idag finns det många bra jämförelsesajter där du kan på en och samma sida jämföra många kreditgivarens villkor på ett enkelt sätt.

Det lönar sig att ta sig tiden att noggrant jämföra olika lån och dess effektiva ränta. Det är inte heller säkert att det är de stora bankerna som har den lägsta effektiva räntan.

Föregående post
Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*