Dröjsmålsränta

Alla fakturor har ett förfallodatum, det kan vara mobilabonnemang eller ett lån. Ibland kan vardagsekonomin vara svår att få ihop, elräkningar, mat och andra utgifter kanske överstiger det belopp man har att röra sig med. Det är alltid viktigt att se till att betala alla räkningar och lån i tid, annars kan man få betala dröjsmålsränta. Varje faktura har ett förfallodatum när räkningen ska vara företaget tillhanda för annars kan det medföra extra avgifter. I värsta fall om man inte betalar kan man få en betalningsanmärkning.

Vad händer om man betalar för sent?

Varje företag har rätt att bestämma om de ska påföra en avgift om fakturan betalas för sent men för privatpersoner är denna avgift max 60 kronor per faktura. Observera att om du får två fakturor från samma företag kan det bli 60 kronor per faktura. Betalas inte avgiften och fakturan kan följande ske:

  • Fakturan överlämnas till ett inkassoföretag som får i uppgift att driva in skulden.
  • Du får då ett inkassokrav och det tillkommer ungefär 180 kronor utöver tidigare avgift.
  • Kan du inte betala kan du prata med inkassoföretaget och ibland kan du få en avbetalningsplan.
  • Ärendet går till Kronofogden och har du otur får du en betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning är inte bra att få, det kan förhindra att du i framtiden inte kan teckna mobilabonnemang eller få ett bostadslån och en anmärkning kan ligga kvar i 3 år.

Vad är dröjsmålsränta?

Enligt lag kan ett företag kräva att du betalar en dröjsmålsränta om du inte betalar in fakturan i tid. Räntan kommer då att plussas på det belopp du är skyldig företaget för varje dag som går efter förfallodatumet. För att företagen ska kunna kräva detta ska det framgå på första fakturan, annars börjar du betala dröjsmålsränta 30 dagar efter förfallodatum. Räntan ligger på 8 % och det blir dyrt om du inte betalar i tid.

Hur räknar man ut dröjsmålsräntan?

Får du en räkning på 10 000 kronor som du missar att betala skulle en ränta på 8 % utgöra framtida kostnader på:

  • Från den dag räntan på 8 % börjar gälla ska du betala 800 kronor varje dag
  • Företaget skickar ut en påminnelse en vecka efter datumet och då är din skuld uppe i 15 600 kronor

Vet du med dig att du kommer ha svårt att betala en faktura, prata med företaget för att se om ni kan göra en avbetalningsplan.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*