Vad är övertrasseringsavgift och går den att förhandla bort?

Det kan hända att du saknar täckning på ditt bankkonto och det är rätt så vanligt, vanligare än du tror. Dock är det inte alltid det blir en övertrassering av det hela. Det handlar om huruvida du har ett eller flera konton kopplade eller inte.

Vad innebär det att att övertrassera egentligen?

Om du övertrasserar ett konto, så innebär det att du spenderar mer pengar än vad som finns på ditt konto. Detta kan hända ibland, men är inte lika vanligt som det var förr. För ett par år sedan var det fullt möjligt att tanka bilen med bara ett par kronor på kontot och då gå minus på kontot. Samma sak med att ta ut mer pengar i bankomaten än vad som fanns på kontot. Idag är det mest vanligt att man övertrasserar om köpet inte dragits där och då du gjorde det, utan senare och du då har handlat mer för de pengarna.

Övertrassering är det så snart du har gjort åt mer pengar än vad du har. Det kan vara med 1 krona så väl som flera hundra kronor. Skulle det vara så att du har ett kreditkort. Kanske ett VISA eller ett Mastercard, så är det möjligt att använda mer pengar än du har. Det om du har en kredit kopplad till ditt transaktionskonto. Då tar banken av de pengarna för att kunna täcka övertrasseringen.

Men om du inte har ett konto med pengar att ta av för att täcka detta, vad händer då?

9 tips för att förhandla ner eller helt ta bort en övertrasseringsavgift

I vissa fall beroende på kreditgivare eller bank så kan du försöka förhandla ner eller helt ta bort avgift. Här kommer 9 tips.

# 1: Förbered ett manus

Det är lätt att tappa bort sig när du är i telefon med en utbildad kundtjänst. Förbered ett manus så att du kommer ihåg exakt vad du vill säga.

Du kan också skriva ut olika varianter av hur du svarar baserat på vad kundservicen säger till dig. Öva på att säga dina anteckningar högt för så att det låter naturligt.

# 2: Fråga artigt

Du kan bli frestad att ta ett aggressivt tillvägagångssätt när du ringer för att be om att få avstå övertrasseringsavgifter. Snarare än att börja på offensiven, var artig hela vägen. När allt kommer omkring, du att göra med en annan person som bara försöker göra sitt jobb. Behandla dem med respekt under hela konversationen så ökar dina chanser.

En annan taktik är att ange ditt ärende och sedan fråga hur representanten kan hjälpa dig. Det utmanar dem på något sätt att vara lösningsorienterade.

# 3: Hänvisa till din historik hos kreditgivaren

En annan viktig komponent i din begäran om att få avstå övertrasseringsavgiften är din affärer med kreditgivare bakåt i tiden. Förhoppningsvis har du varit kund hos banken i flera år och kan använda det för till din fördel. Om detta är fallet, berätta för representanten att du har upplevt bra kundservice under hela tiden du har varit kund. Detta ställer förväntningar på deras rykte som de vill leva upp till. Tryck på att du gärna vill vara kvar som kund, behålla relationen.

Även om du är en relativt ny kund, ange bankens position som bästa service som en anledning till varför du bytte.

Du kan också nämna hur många konton du har i banken eller om du är företagskund förutom att du är en personlig kund. Om det är en ren kreditgivare och inte en bank, nämn föregående lån eller hur länge du har kvar på ditt nuvarande lån.

Banker vill inte tappa dig som kund eftersom det kostar dem att ersätta dig. Påminn dem varför de vill behålla dig och du kommer att förbättra dina chanser att lyckas.

# 4: Gör inte övertrasseringar till en vana

Det kan vara svårt att upprepade gånger begära att få avstå från en övertrasseringsavgift. Det är därför det är viktigt att verkligen göra en ansträngning för att inte vanligtvis dra över. Kreditgivare och banker är mycket mer benägna att bevilja din begäran om det låter som en engångsförmån.

# 5: Upprepa ditt klagomål

När du lägger fram din begäran och får ett automatiskt ”nej”, var inte rädd att försöka igen.

Ibland utbildas kundservicen för att automatiskt svara på ett visst sätt, även om de har handlingsutrymme för hur de kan agera.

# 6: Uttryck din frustration (på ett trevligt sätt)

I slutändan vill kundservicen få ett gott omdöme, särskilt när det finns en undersökning i slutet av samtalet. Om din begäran avvisas behöver du inte lägga på med en gång. Berätta för dem varför du är frustrerad. Detta är en bra tid att upprepa din historik med företaget och direkt begära deras hjälp med att ordna situationen.

Du kan också ge mer information om varför övertrasseringen inträffade.

# 7: Ring tillbaka senare

Om du fortfarande inte har någon tur att få de att avstå från din övertrasseringsavgift, lägg på och ring tillbaka senare. Chansen är att du kommer att prata med en annan person. Detta kan hjälpa på ett par olika sätt. Först kan de vara mer sympatiska. Kom ihåg att skriva om ditt skript som beskriver din historik med banken.

Ett annat plus med att prata med en ny person är att vissa banker ger sina kundtjänstteam kvoter på hur många gånger i månaden de kan avstå från avgifter för kunderna. Om din bank genomför denna policy kan du ha pratat med någon som redan uppfyllt sin kvot En annan representant kan ha mer handlingsutrymme.

# 8: Be att tala med en chef

När du har ringt tillbaka och fortfarande inte kan avstå från din avgift, be om att prata med en chef. Vissa i kundservicen kanske inte vill att du ska gå över huvudet och prata med deras chef och kan vara motiverade att avfärda avgiften just där. I andra fall kan chefen ha mer utrymme att godkänna din begäran.

# 9: Skydd mot övertrassering

Sista utvägen för att skydda sig mot framtida övertrasseringar är helt enkelt att stänga av möjligheten för övertrassering. Hör med din bank hur du gör detta. Gäller det kontokrediter på Internet, avsluta dessa helt.

Hjälp att betala av övertrasseringsavgift du inte har råd med

Om du inte har råd att betala tillbaka en övertrasseringsavgift, så kan testa följande. Ta reda på hur mycket du kan betala av per månad. Sprid sedan ut avbetalningen över denna tid med hjälp av ett lån, och på så sätt får du möjlighet att betala av skulden. Se alternativ här för lån på 5000 kr och uppåt och för mindre lån från 500 till 10 000 kr här.

Mer information om övertrassering

Jag har övertrasserat mitt konto, vad händer nu?

Om du inte har pengar på något konto, eller en kontokredit, och övertrasserar, så finns det två olika varianter av övertrassering. Det är icke tillåten övertrassering och tillåten övertrassering.

Icke tillåten övertrassering

Om du gjort en övertrassering och inte har något avtal eller andra pengar hos banken, då har du gjort det som kallas för en icke tillåten övertrassering. Det är inte tillåtet att gå minus på ditt konto då. Om det sker så kommer banken att agera. Det eftersom du använt pengar som inte är dina. Dessa vill banken ha tillbaka. Dels får du en betalningsanmodan och i de flesta fall även en övertrasseringsavgift. Denna avgift varierar vilken bank det är du tillhör.

Hos Swedbank är det 100 kronor i övertrasseringsavgift medan Nordea tar ut 95 kr (avgiften tas ut per övertrassering som överstiger 101 kr, max en per dag. Övertrasseringsränta på övertrasserat belopp utgår Riksbankens referensränta plus 8%).

När det kommer till SEB så står det detta på deras sida:

SEB Avgift för överdraget belopp på bankkonton (mer än 100 kr):

  • avi om övertrassering 0 kr
  • påminnelse 1 100 kr
  • påminnelse 2 100 kr
  • övertrasseringsränta: Riksbankens reporänta plus 13,25 %

För Handelsbanken och Länsförsäkringar har vi inga uppgifter, men de har liknande övertrasseringsavgifter.

Man kan säga att din övertrassering blir som en obetald räkning till banken. Det är ett måste att så snart som möjligt betala tillbaka det du har övertrasserat. Gör du det samma dag så kan du slippa att betala övertrasseringsavgiften. Annars går det inte att förhandla bort den.

Tillåten övertrassering

Det finns något som kallas för en tillåten övertrassering, som innebär att du kan övertrassera en kortare period. Det kan ske om det är så att du har ett kreditavtal eller om du har träffat en annan överenskommelse med banken. Det kan dock fortfarande kan kosta dig en avgift att övertrassera, så när du pratar med din bank om att få göra detta se till att du får veta vad det kostar först.

Om du övertrasserar ditt kreditkort, så kan det dock ge dig ett dåligt kreditbetyg. För att undvika det, så kan det vara bra att samla lån och betala av ditt kreditkort.

Vad kostar det att övertrassera?

Ovan har vi redan tagit upp vad vissa av de stora bankerna tar ut i avgift. Det kan variera en del mellan de olika bankerna. Den totala kostnaden kan även ha att göra med hur länge du övertrasserar och med hur mycket. En övertrassering kostar nästan alltid en form av avgift. Det vanligaste är att det ligger på 100 kronor samt att det sedan blir ränta på det du ligger minus fram tills det att du betalar tillbaka det du har övertrasserat med.

Om du vill veta exakta avgifter, räntor, priser och beräkningar kring detta, kontakta din bank.

Hur undviker jag att övertrassera?

Det är så klart lätt hänt att ”råka” övertrassera, men om du skaffar dig en bra överblick samt kontroll över din ekonomi, så är det lättare att undvika att göra det. Se till så att du har koll på vad som kommer in på ditt konto varje månad och vad som ska gå ut. Tre tips som kan hjälpa dig med att undvika att övertrassera:

Gör en budget – Det är väldigt bra att göra en budget. Det oavsett om du är rädd för övertrassering eller inte. En budget ger dig en bra överblick över din ekonomi. Du vet vad du får in och du vet vad det är som ska betalas varje månad. Det går att göra en budget på flera sätt. Med en app, via ett Excel eller via papper och penna.

Byt till ett betalkort – Med ett betalkort så är det som så att det inte går att spendera mer pengar än vad du faktiskt har på kontot. Är det så att du har problem med att veta hur mycket du har på kontot vid varje tillfälle kommer betalkortet automatiskt sluta att fungera när pengarna är slut.

Skaffa ett sparkonto – Det är bra att ha ett konto med extra pengar. Ha ett särskilt konto för att spara undan pengar på. Varje liten peng räknas.

Ta ett samlingslån – Om du har många kreditkort, som du ofta övertrasserar. Då kan det vara en idé att ta ett samlingslån eller ett omstartslån för att betala av dessa och sedan avsluta dem.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*