Annuitetslån

Lån kan se ut på olika sätt och en av dem är den form som heter annuitetslån. Tar du ett annuitetslån kommer du betala samma belopp varje månad tills lånet är återbetalat. Det betyder att i början kommer du betala mer i ränta än vad du betalar i amortering. Annuitetslån är en vanlig form av upplägg när det kommer till billån eller andra konsumtionslån. Innan man väljer vilket typ av lån man ska ta, ska man noggrant jämföra de olika kostnaderna.

När är ett annuitetslån ett bra alternativ?

När du lånar pengar av en kreditgivare vill dessa såklart att lånet betalas tillbaka och det gör du genom avbetalningar. Avbetalningar kallas amorteringar och det är det belopp du betalar tillbaka på själva grundbeloppet. Med ett annuitetslån är inbetalningsbeloppet exakt lika varje månad.

  • Annuitetslån passar den som vill veta exakt belopp att betala per månad
  • Annuitetslån passar den behöver jämna kostnader varje månad för att planera sin ekonomi
  • Nackdelen med annuitetslån är att den totala räntekostnaden blir högre än vid andra typer av lån

Innan man bestämmer sig för vilken typ av lån man ska teckna ska man väga för-och nackdelar. Vardagsekonomin ska trots allt gå ihop och andra räkningar ska också betalas.

Hur beräknar man ett annuitetslån?

Det är inte helt enkelt att räkna ut och det görs genom en avancerad formel. Formel utgår från amorteringen i slutet på varje period och perioden som annuitetslån ska betalas av kan komma att ändras. Skulle räntan höjas ska även återbetalningstiden förlängas. En del kreditgivare räknar också in månadsvisa betalningar som annuitetslån. Då det är komplicerat ska du alltid se till att kreditgivare går igenom alla detaljer och hur kostnaderna kommer se ut. Det kan också vara svårt att jämföra olika kreditgivare utan att göra en gedigen undersökning.

Hur påverkar räntan annuitetslån?

När du tar ett lån finns en given ränta, den kan sen gå upp eller gå ned. Vanligen hanterar kreditgivare detta i samband med annuitetslån på tre olika sätt:

  • Räntan ligger fast under lånets hela löptid
  • Räntans höjning eller sänkning slår igenom direkt på kommande betalningar
  • Lånebeloppet ändras så sista inbetalningen blir högre eller lägre

Det är egentligen så att själva betalningen du gör skiljer sig i att själva amorteringen på grundbeloppet och den del du betalar i ränta ändras. En fördel som finns är att en del av kostnaden för räntan går att dra av i deklarationen.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*