Amortering – Återbetalning av lån

När du tar ett lån lånar du pengar som du så småningom måste betala tillbaka. Beroende på typ av lån kan du behöva göra regelbundna betalningar eller en engångsbetalning i slutet av låneperioden. Villkoren i ditt låneavtal kommer att beskriva din återbetalningsplan

Det är viktigt att hålla koll på dina amorteringar eftersom om du inte betalar tillbaka ditt lån kan det skada din kreditvärdighet och göra det svårt att ta lån i framtiden. Se även för och nackdelar med lång återbetalningsplan.

Skillnaden mellan rak amortering och annuitets-amortering

När du tar ett lån går du med på att betala tillbaka det belopp du lånar plus ränta. Amorteringsplanen anges i låneavtalet, och den kan vara antingen rak eller annuitets. Med en rak amortering betalar du ett fast belopp varje månad. Räntekostnaden minskar i takt med att skulden betalas av. En annuitet innebär lika stora betalningar varje gång, som täcker både amorteringar och ränta. Den totala räntekostnaden för en annuitet blir högre än för ett rakt lån. Bolån och vissa konsumentlån har raka återbetalningar, konsumentlån är ofta annuitetslån.

Hur rak amortering fungerar

Med en rak amortering betalar du samma belopp varje månad tills lånet är avbetalt. Fördelen med denna typ av återbetalning är att du vet exakt hur mycket du behöver budgetera för varje månad, så det finns inga överraskningar. Nackdelen är att det tar längre tid att betala av lånet eftersom en del av varje betalning går till att betala räntekostnaderna. Med tiden kommer räntebeloppet du betalar att minska eftersom det utestående kapitalbeloppet minskar.

Hur amortering av annuitetslån fungerar

En annuitetsåterbetalning innebär att dina månadsbetalningar förblir desamma under hela lånets löptid, men att mixen av kapital och ränta ändras. I början går den största delen av din betalning till att betala räntekostnaderna, och endast en liten del går till att betala av kapitalbeloppet.

Men när tiden går och du gör fler betalningar kommer en allt större del av varje betalning att gå till att minska amorteringssaldot. Denna typ av återbetalning ger lägre månadsbetalningar jämfört med en rak amorteringsplan, men du kommer att betala mer i totala räntekostnader med tiden.

Slutsats – Rak amortering eller annuitetslån

Den typ av återbetalningsplan som du väljer för ditt lån påverkar din månadsbudget och den totala räntekostnaden du betalar över tid. Med en rak återbetalning får du högre månadsbetalningar, men du betalar mindre i totala räntekostnader. En annuitetsavbetalning ger dig lägre månadsbetalningar men resulterar i att du betalar mer i totala räntekostnader över tid. Innan du väljer en amorteringsplan är det viktigt att du tar hänsyn till dina ekonomiska mål och din förmåga att göra månadsbetalningar.

Råd för att klara av amorteringarna

Skapa en budget

Det första steget för att hålla koll på dina återbetalningar av lån är att skapa en budget. Du bör inkludera alla dina vanliga utgifter samt dina lånebetalningar i din budget. Detta hjälper dig att se exakt hur mycket pengar du har som kommer in och går ut varje månad. När du väl har en budget kan du göra de justeringar som behövs för att se till att du klarar av att betala tillbaka dina lån i tid.

Ställ in automatiska betalningar

Om det är möjligt ska du ställa in automatiska betalningar för ditt lån från ditt konto. På så sätt missar du aldrig en betalning eftersom pengarna automatiskt dras från ditt konto varje månad. Automatiska betalningar kan också hjälpa dig att hålla dig på rätt spår eftersom du inte behöver komma ihåg att göra en betalning varje månad. Om du inte kan ställa in automatiska betalningar, se till att sätta in en påminnelse i din kalender så att du inte glömmer att göra en manuell betalning. Exempel E-faktura eller autogiro.

Gör mer än minimibetalningen

Försök om möjligt att göra mer än minimibetalningen varje månad. Detta hjälper dig att betala av ditt lån snabbare och spara pengar på räntekostnader. Även en extra 500 kr per månad kan göra stor skillnad under lånets löptid. Om du har svårt att få pengarna att räcka till, kontakta din långivare för att se om de kan justera din återbetalningsplan så att den blir mer hanterbar för dig

Amortering av lån kan tyckas vara en skrämmande uppgift, men det behöver det inte vara! Genom att skapa en budget och ställa in automatiska betalningar kan du se till att du alltid håller koll på dina återbetalningar. Och genom att göra mer än den minsta avbetalningen varje månad kan du spara pengar i det långa loppet. Så kom igång idag och ta kontroll över din ekonomi!

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*