Använd skatteåterbäringen för att samla lån

Skatteåterbäring, det är när du har betalt in för mycket skatt under året som gått och får tillbaka överskottet. Sitter du med flera lån och andra skulder, då kan det vara läge att använda skatteåterbäringen för att samla dina lån eller använda något av de samlingslån som är listade här.

Amortera extra på skulder

Det du helt enkelt gör, det är att extraamortera på dina befintliga skulder. När man väljer att göra en extra amortering, så sjunker dels räntekostnaden så väl som det totala lånebeloppet. Det gör att lånet snabbare kan betalas av. Har du många små lån, välj att betala av de som har en hög ränta, så att du blir av med dem. Se över dina kreditkort och betala av på dem. Det eftersom att kreditkort kan sluka en hel del pengar om man inte ser upp. Även om summan varje månad är låg, kan det bli mycket pengar om du har många kreditkort.

Hur funkar ränteavdraget?

Om du har ett bolån, så kan du göra ett så kallat ränteavdrag. Du gör då ett avdrag för räntekostnaderna för bolånet när du deklarerar. Man kan säga att det är en form av skattereduktion. Ett ränteavdrag på bolånet innebär att du drar av en viss procent, men bara om du har ett underskott av kapital.

Exempeluträkning

Om det är så att du har en beskattningsbar inkomst om 300 000 kronor så kan man räkna enkelt att skatten blir 90 000 kronor. Man tar alltså 30% av 300 000 kronor. Säg att du har ränteutgifter på 80 000 kronor. Då kommer du att få en skattereduktion på 30%. Det innebär en skattereduktion på 24 000 kronor. De 90 000 kronor som var din beräknade skatt från början, reduceras då med 24 000 kronor och landar istället på 66 000 kr.

Den uträkning vi har gjort baseras på att du inte har andra finansiella intäkter eller ränteintäkter. Är det så att du fått utdelning från en fond, en utbetalning från ett sparkonto eller annat, så kommer det först att ske en avräkning av dessa.

Ränteavdrag på andra typer av lån

Ett ränteavdrag kan du även göra på andra typer av lån, som billån och blancolån. Avdraget är på 30% av ränteutgifterna på den totala skatten. Det är inte alltid så lätt att förstå hur detta med ränteavdrag fungerar och vad det för med din slutliga skatt.

  • Räkna ut hur mycket du betalar i ränta på ditt lån varje år.
  • Räkna sedan ut hur mycket du förväntas göra i vinst på dina kapitalinkomster.
  • Ta sedan summan av dina kapitalinkomster minus dina räntekostnader.
  • Blir resultatet mindre än noll, dvs ett underskott, har du rätt att göra ränteavdrag på ditt lån.

Om du har ett underskott på upp till 100 000 kr får du dra av 30% av kostnaderna på skatten, på det som överstiger 100 000 kr får du dra av 21%.

Kontrolluppgifter lämnas av kreditgivare

I de allra flesta fall så kommer alla avdrag och avräkningar automatiskt då kreditgivare och banker ska lämna in kontrolluppgifterna till Skatteverket och det efter varje taxeringsår. Dessa uppgifter brukar därmed vara förtryckta i din deklaration. Om en ränteutgift inte finns med, så ska du ange den på egen hand. Skattereduktionen innebär att du kommer att betala mindre i skatt och det gör att du får tillbaka pengarna som skatteåterbäring.

Fördela räntor för bolån och andra lån

Det lån som kostar allra mest pengar är oftast bolånet. Om man är två personer i hushållet, som båda står på bolånet, är det därmed en mycket god idé att fördela ränteutgifterna annorlunda än vad de görs enligt grundregel. Grundregeln säger det ska fördelas lika, men om en av er har högre inkomst vilket gör att den personen även betalar mer i räntekostnad, så bör detta även speglas i fördelningen i deklarationen. Man kan även ändra fördelning av ränteutgifter på andra typer av lån. Detta går att göra på egen hand direkt i din deklaration.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*