Samla lån inkasso – Lösa inkassokrav & inkassoskulder

Är det så att du har många olika skulder, avbetalningsköp och krediter så kan det vara värt att fundera på att ta ett samlingslån. Samla lån med betalningsanmärkning kan vara svårt men det är definitivt ingen omöjlighet och då är det ett enda lån du behöver bry dig om. Du kanske då funderar på samla lån från inkasso? Antingen är det så att du vill låna pengar för att kunna betala av till alla inkassobolag. Eller så är det så att du har flera inkassokrav sedan innan och vill veta om det går att samla lån. Ett inkassokrav är inte detsamma som betalningsanmärkning. Det är dock som så att inkasso kan leda till att du hamnar hos Kronofogden och därmed får en anmärkning.

Om du har fått ett inkassokrav i brevlådan så kanske du känner dig orolig och inte vet riktigt vad du ska göra? Du behöver inte få panik, det går ofta att lösa på bra sätt. De flesta inkassobolag är inte omöjliga att ha och göra med. Det du inte ska göra är att stoppa huvudet i sanden och ignorera dina krav. Det eftersom det då kan gå vidare och hamna hos Kronofogden, alternativt skapa väldigt höga räntor.

Vad är det för skillnad på en betalningspåminnelse och ett inkassokrav?

Om en fakturas datum har passerat och du inte har betalat, då får du en så kallad betalningspåminnelse. Det brukar då även tillkomma en påminnelseavgift samt ett nytt datum för betalning. I denna påminnelse kan det även stå att skulden kommer att gå till ett inkassobolag om du inte betalar inom ett visst antal dagar. Det brukar komma en påminnelse före det kommer ett inkassokrav. Dock inte alltid, så det är bra om du själv har koll på dina räkningar och fakturor.

När du fått ett inkassokrav

Om det är så att du har fått hem ett inkassokrav så är det bra att först kontrollera så att det är ett korrekt krav. Om du anser att det är ett felaktigt krav så måste du bestrida det på något sätt. Det inom en viss tid, som ska stå med i kravbrevet du får hem. Du bestrider kravet genom att vända dig till avsändaren av inkassokravet och specificera varför du anser att kravet inte är korrekt.

De vanligaste inkassobolagen är dessa:

 • Sergel
 • Gothia
 • Intrum Justia
 • Visma
 • Alektum
 • Svea Ekonomi
 • Colligent

Du bör även spara en kopia på den invändningar du skickar. Om det är så att kravet är korrekt så bör du se till att betala in skulden. Det inom den tid som anges i kravbrevet. Om du inte kan betala i tid, så är det bra om du hör av dig till inkassobolaget via telefon. Meddela när du kan betala men vill ha en avbetalningsplan som fungerar för dig. Annars kan det tillkomma fler avgifter så väl som det kan gå vidare till Kronofogden. Inkassobolaget vill egentligen bara ha tillbaka pengarna, över hur lång tid är oftast inte så viktigt.

Vad händer om du inte betalar ett inkassokrav?

Är det så att du låter bli att betala kravet eller att du inte bestridet det. Då kommer det att gå vidare till Kronofogden. Det som händer är att inkassobolaget ansöker om ett betalningsföreläggande hos dem. Låter du bli att bestrida det krav som Kronofogden skickar ut, då kommer de att bekräfta skulden med ett så kallat utslag. Då är det Kronofogden som driver in skulden åt inkassoföretaget. Det kan ske genom en så kallad utmätning.

Ett utslag hos Kronofogden innebär även en betalningsanmärkning. Det är dock inte Kronofogden som registrerar den på dig, utan det är kreditupplysningsföretagen. Denna betalningsanmärkning kommer sedan att synas i din kreditupplysning. Det kan göra det svårare för dig att få nya lån, få abonnemang, hyra lägenhet, köpa på avbetalning och så vidare.

Vad gör du om du inte kan betala dina skulder?

Om det är så att du vet med dig att du har svårt att betala en skuld eller räkning så är det bra att höra av dig till företaget eller kreditgivaren i första hand. Det för att komma överens om en eventuell avbetalningsplan. Har det redan gått vidare till inkasso, så är det till inkassobolaget du ska vända dig för att eventuellt få en amorteringsplan eller förslag på avbetalning. Det är oftast dyrt för inkassoföretag att låta Kronofogden driva in skulden. Det gör att de i de flesta fall beviljar dig en avbetalningsplan. Dock har de inga som helst skyldigheter att erbjuda dig det.

Om det är så att du har många skulder och inkassokrav så kan det vara en idé att fundera på att samla dina lån. Det så att du kan betala av dem alla och komma på fötter igen ekonomiskt. Det finns de kreditgivare du kan vända dig till som kan erbjuda ett samlingslån för denna typen av skulder.

Att tänka på om du fått ett inkassokrav

 • Dubbelkolla att kravet stämmer och bestrid kravet om det är felaktigt
 • Betala in kravet inom den specificerade tiden för att undvika att hamna hos Kronofogden
 • Ring inkassobolaget om du inte kan betala och fråga om ni kan komma överens om en amorteringsplan

Bli den första att kommentera

 1. Samlingslån.se

  Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*