Fördelar med att samla sina lån

Idag är det många som väljer att samla ihop alla lån och krediter till ett enda lån. Man kan nämligen spara pengar på att samla sina lån men det finns fler fördelar med att samla lånen. För många så är det besvärligt att hålla ordning på många olika räkningar. Dessa kan komma vid olika datum och om man missar en räkning så kan det leda till problem. Med ett samlat lån så blir det ordning och reda.

Själva handlingen är även en form av ekonomisk sanering som kan bli en fördel vid senare tillfälle då man behöver ta ett nytt lån. Många gånger är det ju så att om man har flera krediter så kommer dessa med höga räntor. Det i sin tur leder till att man kan ha svårt att betala av dem alla. Genom att då satsa på ett samlingslån, eller omstartslån som det också kan kallas, så kan man sänka räntorna. Dessutom blir det ett enda stort lån man kan lägga fokus på istället för många små.

Vad finns det för fördelar?

 • En betalning per månad istället för många
 • Lägre ränta
 • Lägre återbetalningstid
 • Bättre kreditbetyg på sikt
 • En bättre självkänsla
 • Ordning och reda
 • Du sparar pengar

Vad innebär samlingslån?

Samlingslån, saneringslån, omstartslån, skuldfinansieringslån, kärt barn har många namn, men de innebär alla samma sak. Det kan finnas en mängd orsaker till att du samlat på dig flera krediter och lån och sedan får svårt att betala av på dem. Om du väljer att samla dina lån, så innebär det att du ansöker om ett stort lån, som täcker alla de små. Det innebär att du kommer att få ett enda lån att betala av på. Det ger oftast bättre ränta än vad dina smålån hade. Ibland kan du få välja att ha ett lägre belopp att betala per månad, vilket ofta underlättar om man tidigare levat väldigt tajt ekonomiskt sett.

När du tar ett samlingslån och betalar av alla dina små skulder, så kommer dessa att så att säga försvinna från ditt kreditbetyg. Det kommer bara finnas kvar det stora lån du tog för att samla dem. Det gör då att du får ett bättre kreditbetyg på sikt. Sedan att kunna betala av mindre per månad, till lägre kostnad, det ger dig en bättre självkänsla. Oftast är det så att har man stora skulder, som det dessutom är hög ränta på, så känns det som att de aldrig blir lägre. Det eftersom att man ofta betalar räntan och inte amorterar så högt. Det kan sänka ens eget mående. Men att ha ett enda stort lån, där du ser varje månad att skulden sjunker, det gör att du mår bra mycket bättre. Sen är det ju så att ett enda lån, det gör det enklare att hålla ordning och reda på din ekonomi. Samt att du på sikt sparar pengar.

Kopiering av foto är godkänt så länge som en tillbaka-länk till oss publiceras.

Kopiering av foto är godkänt så länge som en tillbaka-länk till oss publiceras.

Ordning och reda

En av de största fördelarna med samlade lån är att man med dessa får ordning och reda. Man slipper räkningar som kommer vid olika tillfällen och man vet precis hur mycket man ska betala och när de ska betalas. Istället för tiotals räkningar så har man en enda samlad räkning som man tar hand om en gång per månad. Dessutom så ser man precis vad man har råd med då betalningen utförs en gång per månad och det gör att man slipper att helt plötsligt stå utan pengar för att en räkning dras automatiskt från lönekontot. Med god överblick så klarar man av att planera för sin ekonomi och det gör det möjligt att ta tag i viktiga bitar som sparande.

Spara pengar

Det som gör att så många väljer att samla lånen är förstås att det leder till besparingar. Ett lån eller kredit har ofta avgifter som gör att man till sist betalar mer än vad man fick ut av lånet. Det här är fullkomligt normal och de flesta förstår att företag som ger kredit eller lån måste tjäna pengar på detta på något vis. Det är när man samlar dessa avgifter och räntor på hög som det kan bli riktigt dyrt. När du undersöker hur mycket pengar du kan spara på ett samlat lån så kan det komma som en överraskning att det faktiskt handlar om många hundralappar, kanske till och med tusenlappar, varje månad.

Du kan spara en hel del på att samla dina lån. Låt oss säga att du har flera olika lån, så som privatlån, kreditkort och kanske avbetalning på något om totalt 44 000 kronor. Dessa olika lån kommer med olika räntor, olika återbetalningstider och olika kostnader per månad. Det ger dig en månadskostnad för dessa lån på totalt 2147 kronor. Om du då tar ett samlingslån på 45 000 kronor, så kan det se ut som följer;

 • Låna 45 000 kr i 3 år – Ränta 6% – Månadskostnad ca. 1384 kr.
 • Låna 45 000 kr i 2 år – Ränta 6% – Månadskostnad ca. 2016 kr
 • Låna 45 000 kr i 3 år – Ränta 10% – Månadskostnad ca. 1470 kr
 • Låna 45 000 i 2 år – Ränta 10 % – Månadskostnad ca. 2100 kr

Ju lägre ränta, desto bättre för din del, eftersom att du dels betalar mindre per månad och även totalt betalar mindre.

Framtida lån

Man måste även tänka framåt. Att samla sina lån är en ekonomisk handling som ger goda resultat vad gäller kreditvärdighet. När man har betalat av sina skulder så ser det bra ut och det påverkar framtida möjligheter till större lån. Detta kan verkligen vara något att betänka för den som inom några år kanske behöver låna igen för att köpa ett hem eller en bil. Samlade lån kan vara det som gör att man klarar vardagsekonomin utan problem med betalningsanmärkningar och annat som kan få negativa konsekvenser i framtiden. När du väl har fått en god ekonomi och funderar på att ta ett lån, för att investera i en bostad till exempel, se då till att välja ett lån, med låg ränta och låg månadskostnad. Det så att du inte hamnar i samma sits igen.

Bli den första att kommentera

 1. Samlingslån.se

  Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*