Nominell-ränta vid samlingslån

När man tar ett lån ska man betala ränta, och det finns flera olika sorters räntor. Det är därför inte alltid lätt att hålla reda på vilka dessa är. Det två viktigaste räntorna att hålla koll på är nominell ränta och effektiv ränta. Ränta är den kostnaden som låntagaren betalar för att få till exempel ett samlingslån.

Olika kreditgivare kan ha olika räntesatser och det är alltid viktigt att kontrollera dessa innan man tecknar ett låneavtal. Räntekostnaderna baserar sig på olika faktorer som är kopplade till lånet. Räntan kan sättas efter om det finns en säkerhet i form av en bostad eller andra materiella tillgångar.

Din samlade kreditvärdighet påverkar också räntan och de flesta räntor sätts individuellt.

Vad är nominell ränta vid samlingslån?

Kreditgivare brukar ange tydligt vilken den nominella ränta är, den framgår ofta direkt på bankens eller andra kreditgivarens hemsida. Den nominella räntan anges årsvis och den jämförs med vad som kallas listräntornas jämförelse. Det är också den räntan som diskuteras när man pratar om ränta och lån.

Den nominella räntan är den som är enklast att räkna ut. Tar du ett lån på 100 000 kronor och du har en nominell ränta på 4 % blir det 4 000 kronor du ska betala per år i ränta. Kreditgivare kommer att presentera den nominella ränta i samband med låneerbjudandet. Du ska också vara medveten om att förutom ränta tillkommer ofta andra avgifter såsom uppläggningsavgifter och andra avgifter.

Är den nominella ränta fastställd enligt lag?

När det kommer till Sverige har man vad som kallas fri räntesättning. Det ger banker och kreditgivare fri möjlighet att sätta räntan men det finns ett tak på 40 procentenheter. Därför kan kreditgivare sätta den räntan de vill utefter din kreditvärdighet. Det innebär att två personer som ansöker var för sig om samma belopp kan få två olika räntor.

  • Den nominella räntan för bostadslån är i regel betydligt lägre än för konsumtionslån, det baserar sig på att en bostad kan ses som en säkerhet. Missköter du lånet kan kreditgivaren återta bostaden och sälja den för att få tillbaka lånet.
  • Det finns även vad som kallas effektiv ränta, den fungerar annorlunda och det är viktigt att du verkligen läser det finstilta.

En effektiv ränta kan nämligen göra att lånet blir betydligt dyrare än du väntat. Därför ska du alltid, innan du undertecknar avtalet se till att ha en komplett bild över vilka kostnader lånet kommer medföra med alla avgifter och räntor.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*