Vad är personlig konkurs?

Om du överväger att ansöka om personlig konkurs är det viktigt att förstå vad processen innebär. Personlig konkurs är den term som används när en fysisk person förklaras i konkurs av en domstol. Personer i konkurs får inte kontrollera sin ekonomi, utan det gör en konkursförvaltare. De kan inte agera som företrädare för juridiska personer, till exempel som direktörer i aktiebolag. De kan inte heller ägna sig åt affärsverksamhet som kräver bokföring.

Personliga konkurser är inte så vanliga eftersom utmätningsmannen kan frysa tillgångar även utan ett konkursförfarande. De personliga konkurser som förekommer gäller ofta enskilda näringsidkare, där finanserna är mer trassliga och det finns en större misstanke om att pengar kan tas ifrån dem genom bluffakturor och andra metoder. Vanligare är skuldsanering eller löneutmätning av Kronofogden. Kan man inte betala sina blancolån eller räkningar till exempel så är det inte personlig konkurs som gäller. Då är det vanligtvis först inkasso, därefter kommer ärenden till kronofogden. En betalningsanmärkning registreras och skuldsaldo uppstår. Därefter blir det löneutmätning. Om skulderna inte kan betalas tillbaka över rimlig tid, då är skuldsanering möjligt.

Hur en personlig konkurs fungerar

När en person har förklarats i konkurs fryses hans eller hennes tillgångar och en konkursförvaltare utses för att sköta hans eller hennes angelägenheter. Konkursförvaltaren säljer alla tillgångar som inte är undantagna och använder intäkterna för att betala borgenärer. De undantagna tillgångarna varierar från land till land, men omfattar vanligtvis saker som nödvändiga hushållsartiklar och kläder. När alla skulder har betalats befrias personen från konkursen och hans eller hennes ekonomiska förhållanden återgår till det normala.

Det finns några olika sätt att förklara sig i konkurs, men det vanligaste är genom att lämna in en ansökan till domstolen. I vissa fall kan även borgenärer lämna in en ansökan om de anser att en person inte kan betala sina skulder. När en ansökan väl har lämnats in beslutar domstolen om den ska beviljas eller inte. Om ansökan beviljas fryses individens tillgångar omedelbart och en förvaltare utses.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*