Vad är en borgenär?

I finansvärlden används begreppen ”borgenär” och ”gäldenär” för att beskriva förhållandet mellan två parter. Kreditgivare är de som beviljar krediter till gäldenärer. Med andra ord är det borgenärer som lånar ut pengar till personer eller företag. Gäldenären är den som är skyldig borgenären pengar.

Det finns många olika typer av fordringsägare, bland annat banker, kreditkortsföretag och till och med familj och vänner. När du tar ett lån från en bank blir banken din borgenär. När du använder ett kreditkort blir kreditkortsföretaget din borgenär. Och om du lånar pengar av en vän eller familjemedlem blir de din borgenär.

Kreditgivarnas makt

Kreditgivare har stor makt i vårt finansiella system. De kan välja att låna ut pengar till människor och företag, eller så kan de välja att inte göra det. De kan också välja att ta ut höga räntor eller låga räntor. Alla dessa faktorer kan ha stor inverkan på vår ekonomi.

När kreditgivare till exempel lånar ut pengar till företag hjälper det dessa företag att växa och skapa arbetstillfällen. Men när kreditgivare inte lånar ut pengar kan det bromsa den ekonomiska tillväxten och leda till uppsägningar .

Kreditgivare har också möjlighet att påverka räntorna. Räntesatser är de avgifter som låntagare betalar för förmånen att låna pengar av kreditgivare. När räntorna är höga kostar det mer för företagen att låna pengar, vilket kan bromsa den ekonomiska tillväxten. När räntorna å andra sidan är låga är det billigare för företag att låna pengar, vilket kan bidra till att stimulera den ekonomiska tillväxten.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*