Borgensman och medsökande

De allra flesta står någon gång i livet inför att behöva ta ett lån. Lån är nästa alltid nödvändigt för att köpa en bostad men det kan även vara ett billån. Du kan också ansöka om lån för att kunna köpa andra varor eller tjänster, men även för att finansiera ett tillfälligt ekonomiskt problem. Däremot är det inte alltid säkert att man blir beviljad lånet av en kreditgivare. Ibland anser kreditgivare att ens personliga ekonomi inte är tillräckligt god för att kunna betala tillbaka lånet. Då finns det lösningar, en borgensman eller en medsökande.

Varför kan man bli nekad lån?

Innan en kreditgivare beviljar ett lån så kommer de granska din personliga ekonomi. De anledningar som gör att de kan neka dig ett lån är i regel följande:

  • För låg inkomst är en vanlig anledning. Kreditgivaren granskar dina tillgångar och fasta inkomster. Saknar du tillgångar, har en låg inkomst eller inte en fast tjänst kan det bli ett nej.
  • Betalningsanmärkningar är också en anledning till varför du kan nekas lån. En anmärkning ligger kvar i tre år.
  • Beloppet du vill låna ligger över ditt skuldkvotstak. Du får i regel max ha samlade lån på 6 gånger hushållets årsinkomst.
  • Många kreditupplysningar visar på att du sökt många former av lån eller krediter.

Kreditgivare tittar på helheten och gör en bedömning utifrån din betalningsförmåga. Skulle du bli nekad på grund av någon av de nämnda anledningarna finns det andra möjligheter.

Vad är en borgensman eller medsökande?

Får du ett avslag på ett lån kan kreditgivaren gå med på att låna ut pengar om du har en medsökande eller en person som agerar borgensman. Får du avslag på grund av för låg inkomst kan en familjemedlem eller en partner med fast inkomst gå in som medsökande. Det innebär att du och din medsökande blir båda betalningsansvariga.

En borgensman fungerar som så att den personen går in och skriver under på att betala tillbaka lånet om du inte gör det. Det är ett stort ansvar och den som går in som borgenär kan själv få svårt att ta lån. Dessutom skulle du inte kunna betala tillbaka lånet måste den personen göra det åt dig vilket är ett stort ekonomiskt åtagande. Därför ska man tänka igenom noggrant innan man ber någon bli borgensman eller själv ställa upp som borgenär. Det finns kreditgivare som lånar ut utan säkerhet men då är vanligtvis räntan betydligt högre.

Föregående post
Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*