Största fallgroparna vid lån

Idag måste de allra flesta ta lån för att kunna skaffa ett eget boende, köpa en bil, studera eller då man står inför en oförväntad utgift som man inte kommer undan. Lån kan vara säkra och praktiska, men det finns förstås fallgropar vid lån och dessa måste man vara medveten om. Ibland kan ett lån ha så usla villkor att det kommer att skada din ekonomi istället för att ge den hjälp som du hade räknat med.

När banken säger nej

När banken säger nej till ett lån så ska man inte bara fnysa om urgamla institutioner och deras mossiga regler. Visst händer det att en person som har stabil ekonomi får ett nej trots att lånet hade kunnat klaras av galant. I många fall är det dock så att bankerna har rätt. De säger ju nej för att de ser att det kommer att bli svårt för dig med inbetalningar. En stor fallgrop är att ta detta nej och gå vidare till en mindre seriös långivare som tar hutlösa avgifter för att ge lån då man istället tillsammans med banken hade kunnat se på vilka åtgärder som inom en kortare tid skulle kunna ge rätten till ett traditionellt banklån.

Snabb återbetalningstid

En annan fallgrop är att man inte inser vad som egentligen menas med kort inbetalningstid. Om man tar ett mindre lån och tänker sig att det kommer att bli enkelt att betala tillbaka det vid löning så måste man ju säkra sig om att betalningsdatum ligger efter löning. Idag finns det lån som kan tas på 15 dagars tid och det här är sannerligen en kort återbetalningstid även om det handlar om en mycket liten summa. Om man inte betalar tillbaka i tid så kommer man omedelbart att åka på en straffavgift och det här kan göra att lånet blir mycket dyrare.

Lån för att betala lån

Om man tar lån för att betala lån så kan man hamna i en problematisk lånecykel. Det är en sak att tillsammans med ett respektabelt företag göra en skuldsanering och samla alla lån på ett ställe, och en helt annan att själv försöka låna ihop de pengar som man är skyldig. Att ta snabblån för att betala tillbaka snabblån är ett säkert sätt att hamna djupare i en skuldfälla, men tyvärr så är det många som resonerar att det här är det enda sättet att hantera en knivig ekonomisk situation.

Dolda kostnader

Det är också vanligt att folk missar hur mycket ett lån verkligen kommer att kosta. Räkna inte med att du får allt svart på vitt vid din första förfrågan. Oavsett om du lånar från en bank eller ett privatföretag så ska du alltid be om att få alla detaljer skriftligen innan du tecknar ett lån speciellt om det rör sig lån på större belopp.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*