Skapa en hushållsbudget – 5 enkla steg

Skapa en hushållsbudget gör du först och främst för att avgöra hur mycket pengar du har att spendera varje månad. Innan du börjar följa denna guide är det viktigt att förstå att det inte finns någon ”rätt” eller ”fel” budget. Budgetar är individuella och behöver anpassas efter din unika livssituation. Detta innebär dock inte att du inte kan göra fel när du skapar din budget! Här är 5 steg som hjälper dig att göra en realistisk budget.

Steg 1: Beräkna din inkomst efter skatt

När du börjar planera din budget är det viktigt att göra en realistisk uppskattning av hur mycket du tjänar i månaden efter skatt. Detta nummer är din totala inkomst för månaden, utan kostnader.

Det finns flera sätt att göra denna uppskattning. Den enklaste metoden är att ta den totala summan av ditt lönebesked för senaste perioden och dividera det med antalet månader i perioden. Har du en fast lön var månad är det givetvis mycket enklare, bara att ta en titt på din lönebesked eller kontoutdrag.

Steg 2: Ta reda på dina kostnader var månad

Nu när du har fått en överblick över din inkomst, är det dags att gå igenom dina kostnader och se om det finns något du kan dra ner på. Se till att ta med alla dina fasta kostnader – hyra, räkningar, dagisavgift – och varje gång du spenderar pengar på semester eller mat (eller något annat), skriv ner det. Finns det något du kan spara pengar på?

Du kanske hittar att du spenderar mer pengar än du trodde, eller inser att du behöver dra ner på vissa områden för att möta dina mål. Ta dig tid att göra det här steget rätt, eftersom det kommer att vara grunden för resten av din budget.

Steg 3: Sätt ett realistisk mål

När det gäller att sätta upp realistiska mål för din nya budget är det viktigt att tänka både kort- och långsiktigt. Å ena sidan kan kortsiktiga mål, som att betala av skulder eller bygga upp en buffert, hjälpa dig att få kontroll över din ekonomi här och nu. Å andra sidan kan långsiktiga mål, som att spara till pensionen eller bygga upp en förmögenhet under åren, ge dina finanser en stabilare grund att stå på i framtiden.

Så hur sätter du upp dessa typer av mål? Det första steget är att bestämma vilka dina prioriteringar är och vad du vill uppnå med din budget. Om du till exempel kämpar med höga skulder kan det vara bra att fokusera på att betala av dem först. Eller om en oväntad utgift har gjort att du har ont om pengar kan det vara klokt att prioritera att bygga upp en buffert, så att du har ett skyddsnät framöver.

Samtidigt ska du inte vara rädd för att drömma stort och sätta upp höga ekonomiska mål för dig själv! Oavsett om det handlar om att spara till ett hus eller planera för pension tidigt i karriären kan tydliga mål hjälpa dig att hålla dig fokuserad och motiverad när du arbetar mot dem. Så ta dig tid att fundera på vad som är viktigt för dig och börja sätta upp realistiska mål.

Steg 4: Skapa en plan som håller med 50/30/20 regeln

Nu när du har tagit ett komplett grepp om dina inkomster och utgifter och fått en bättre uppfattning om ditt nuläge, är det dags att göra en budget som avspeglar hur du vill att dina pengar ska användas.

En bra budgetplanering följer vanligtvis 50/30/20. Dessa regler rekommenderar hur mycket av din lön som ska gå till varje kategori i budgeten:

  • 50% till livsmedel, boende och transport (måsten)
  • 30% till personliga val (allt annat, träning, underhållning, mm) (övrigt)
  • 20% till finansiella mål (Betala av skulder, sparande, investeringar) (Sparande och skulder)

Givetvis har man höga skulder man har svårt att betala av, då bör man dra ner på personliga val så mycket som möjligt.

Medan det finns inget magiskt svar på hur man bör budgetera, är det viktigaste att du planerar i enlighet med dina egna behov och förmåga.

Saker att tänka igen

  • Titta på dina inkomster och utgifter från senaste månaden. Detta ger dig en uppfattning om hur mycket du spenderar och vad dina stora utgiftsposterna är.
  • Gör en lista över de saker du verkligen behöver och de som bara är ”bra att ha”. Se till att dina mål reflekterar detta.
  • Försök hitta vanor som du kanske vill ändra. Att vara medveten om dem kan hjälpa dig att göra mer effektiva val när det gäller din budget.
  • Kom ihåg att extrema mål inte fungerar! Se till att dina mål är realistiska, uppnåeliga och mätbara, annars kommer du snart att bli frustrerad och ge upp helt.

Steg 4.1 Lägre ränta och månadskostnad med samlingslån

Denna sida handlar om samlingslån, så därav ta en titt på framsidan för mer information om du får lägre ränta och månadskostnad för dina lån. Detta kan också göras över tid tillsammans med din budget, där du var år skickar in en ansökan om samlingslån för att se om du kan få bättre villkor.

Steg 5: Justera din budget över tid

Din budget är ett levande dokument, vilket innebär att det kommer att behöva justeras över tid. Dina livsförutsättningar kommer sannolikt att förändras – du kan få ett nytt jobb, starta en familj, bli frisk igen, flytta till en ny stad eller gå i pension. Alla dessa förändringar kommer påverka din budget och hur mycket pengar du har tillgängligt för att spendera varje månad.

Det är en bra idé att gå igenom sin budget minst en gång per år för att se om det behöver justeras. Om du upplever några av de livsförändringarna som beskrevs ovan, bör du omedelbart göra alla nödvändiga justeringar i din budget. På samma sätt bör du också uppdatera din budget om dina inkomster eller utgifter förändras på grund av inflation eller andra orsaker.

Fortsätt instruktionerna nedan för att lära dig hur du enkelt kan göra justeringar i din befintliga budget:

  1. Justera inkomsterna i din budget. Identifiera de livsförutsättningar som har förändrats. Har ditt jobb, din familjesituation, ditt boende eller andra omständigheter ändrats? Dessa är de aspekter av ditt liv som kan ha stor inverkan på hur mycket pengar du har tillgängligt för att spendera varje månad.
  2. Justera dina fasta utgifter nya hyror, amorteringar och bolånerabatter (eller andra fastighetsrelaterade kostnader) kan ha träffat din fastighet under det senaste året? Uppdatera dessa belopp i hushållsbudgeten så att de stämmer med de belopp du använder.
  3. Justera för inflation, dvs att kostnaderna för livsnödvändiga varor likt mat ökar. Kan även vara transportkostnader (tex bensinpriser), energi.

Summering

En budget är ett verktyg som hjälper dig att styra din ekonomi. Genom att göra en budget får du en överblick över din inkomst och dina utgifter, och du kan se hur mycket pengar du har tillgång till varje månad.

Först behöver du lista alla dina fasta utgifter, inklusive hyra/avgift, mat, försäkringar och transport. Därefter listar du alla dina övriga utgifter – det vill säga de utgifterna som inte är likadana varje månad, som t ex kläder, hobbyutrustning och restauranger. Ta sedan reda på hur mycket pengar du har tillgång till varje månad – detta är din nettolön efter skatt. Nu kan du börja planera hur du vill spendera dina pengar.

Sparande är också viktigt, och det finns flera olika saker man kan spara pengar till: framtida resor, pension eller bara en allmän buffert mot oväntade kostnader. Ett bra tips när det gäller sparande är att automatisera ditt sparande – se till att pengarna direkt hamnar in på ett sparkonto istället för att ligga kvar i din vanliga bankkonto. På så sätt slipper du bli frestad av dem när oväntad shopping dyker upp.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*