Vad är kreditscoring?

Då du vill ta ett lån eller köpa på kredit så måste den som säljer tjänsten eller varan ta reda på om du är pålitlig som återbetalare. Den som säljer en vara på kredit eller ger ett lån måste ju vara säker på att pengarna kommer in i tid så att verksamheten kan fortgå. För att få en uppfattning om din betalningsförmåga så görs en kreditupplysning men den här ger inte alltid ett tydligt svar och därför så använder man sig av det som kallas för kreditscoring. Detta är helt enkelt en riskanalys, som gör det enklare att avgöra om en person eller ett företag är kreditvärdigt eller inte.

Kreditscoring

Kreditscoring går ut på att man sätter poäng för olika egenskaper som till exempel hur mycket du tjänar per månad, hur du bor, om du har skulder och annat som påverkar hur du kan klara av att betala tillbaka ett lån eller att handla på kredit. Det finns två system för kreditscoring, en mellan 0 och 100 (lågt är bättre) samt en annan variant på mellan 300 to 850 (högre är bättre). Den förstnämnda är den vanligaste och kan hämtas via MinUC. Företag bedöms istället med en skala som använder sig av bokstäver. Kreditgivaren kommer själv att bestämma var den lägsta gränsen för ett lån kommer att ligga. Det här varierar lite beroende på den som ger lånet och vilken typ av lån det handlar om.

Det som påverkar din poäng

Det finns mycket som kan påverka din poäng. Exempel på detta är inkomst, tidigare lån, ålder, typ av bostad, typ av anställning och eventuella anmärkningar hos UC. Tillsammans kommer alla dessa punkter att ge en poäng och om man får ett nej till lån på grund av en låg poäng så kan man ta reda på vad det är som drar ner medelvärdet genom att själv begära ett utdrag från UC eller från en av de tjänster online som erbjuder krediscoring. Om man kan förändra sin ekonomiska situation så behöver det ju inte dröja så länge innan man kan få ett ja till lånet.

En bra poäng…

Det finns många fördelar med kreditscoring eftersom det är ett system som är så pass lätt att jobba med. När man har en bra poäng så betyder det att man har pålitlig ekonomi och det ger en trygghet för de företag som man vill handla eller låna från. Har man en bra poäng så ska man vara medveten om detta och inte acceptera vilka villkor som helst. Idag råder det en stor konkurrens på lånemarknaden och om du har en bra poäng så kan du jämföra och påverka lånevillkoren till din fördel eftersom du vet att du anses vara en bra kund.

2 kommentarer

 1. Milo

   /  26 juni, 2018

  Hej,

  Jag har 10 olika lån på totalt 600K. Den sista Juli så försvinner alla mina UC förfrågningar och jag har en lön på 44K brutto. Tror du det finns nån chans att nån bank löser hela mitt skuldsaldo i ett samlat lån? Eller tror du jag får 80% av årsinkomsten som max? Värt att tillägga.. förra året vid samma tillfälle låg lönesumman på 745 000kr.

  Tacksam för svar!

  Svara
  • Per Renemark

    /  28 juni, 2018

   Hej Milo

   Att en enda bank skulle lösa hela lånet är tyvärr inte så stor chans. Jag hade satt upp som mål att ha 2-3 kreditgivare med låg ränta, sätt allt på Autogiro/e-faktura auto sen kan du göra annat roligt istället. Det är ett rimligt mål tycker jag. Vägen dit: Allteftersom du betar av lånen kan du få bättre och bättre ränta. I början kanske det inte är möjligt att få ner antalet kreditgivare till 2-3. Så mitt råd är att i Augusti försöka lägga om så mycket som möjligt till lägre ränta än du har idag. Betala av på lånen, och försök igen senare tex om ett halvår och se om du kan lägga om mer lån då. Man kan låna över 80% av årsinkomsten som du märkt, räntan brukar dock bli sämre då.

   Lycka till!

   Svara

Lämna ett svar

*